A Google küldetése az, hogy a világ információit rendszerbe szervezze, és mindenki számára elérhetővé és hasznossá tegye.

Vállalatunk hatalmas mennyiségű tapasztalatot szerzett viszonylag rövid története során. A Google 1998-as megalapítása óta több millió ügyfelet szolgáltunk ki a világon.

Amikor Larry és Sergey találkozott

Alapítóink, Larry Page és Sergey Brin 1995-ben ismerték meg egymást a Stanford Egyetemen. 1996-ra elkészítettek egy keresőmotort (először BackRub volt a neve), amely linkek segítségével határozta meg az egyes weboldalak fontosságát.

Google Inc.

Larry és Sergey a keresőmotor nevét egy szójátékkal alkotta meg: a Google név a „googol” matematikai kifejezésből jött létre, amely egy egyest és utána száz nullát jelent. A Google Inc. 1998-ban jött létre, amikor a Sun társalapítója, Andy Bechtolsheim kiállított egy 100 000 dolláros csekket a vállalat számára – amely addig még nem is létezett.

Az irodán kívül

Az első „Google ünnepi emblémát" 1998-ban készítettük el azzal a céllal, hogy felhasználóink tudják, hogy a Google alkotói offline vannak, mert részt vesznek a Burning Man fesztiválon Nevadában. Ma már egy egész csapatnyi „emblémakészítőnk" van, és több mint 2000 különböző emblémát jelenítettünk meg a honlapjainkon világszerte.

„Csináld magad!” hirdetések

2000-ben bevezettük az AdWordsöt, amely egy önkiszolgáló program online hirdetési kampányok készítéséhez. Mára hirdetési megoldásaink – amelyek magukba foglalják a vizuális, mobil- és videohirdetéseket, valamint a több mint egy évtizede bevezetett egyszerű szöveges hirdetéseket is – több ezer vállalkozást segítenek a növekedésben és a sikerek elérésében.

Gmail: nem tréfa

2004-ben – épp április elsején – útjára indítottuk a Gmailt. Célunk volt a villámgyors keresés, a hatalmas tárterület és a levelek csoportosítása beszélgetések alapján.

Bevezetés a tőzsdére

A 19 605 052 darab A osztályú részvényt 2004. augusztus 18-án hoztuk először forgalomba a Wall Streeten.

Hely, hely, hely

2004-ben felvásároltuk a digitális térképészettel foglalkozó Keyhole nevű céget, és 2005-ben el is indítottuk a Google Térkép és Google Earth szolgáltatásokat. Mára a Google Térképen már élő forgalmi információk, tranzitútvonalak és utcaszintű képek is rendelkezésre állnak, a Google Earth pedig azt is lehetővé teszi, hogy felhasználóink az óceán mélyét vagy a Holdat fedezzék fel.

Műsorszolgáltatás otthonról

2006-ban felvásároltuk a YouTube online videómegosztót. Mára percenként 500 órányi videót töltenek fel a webhelyre. A YouTube jelentősen átalakította a macskás videókról, polgári újságírásról, politikai kampányokról és dupla szivárványokról kialakult képet.

Megérkezik a pici zöld robot

Bár a pletykák egy „Gphone” nevű készülékről keringtek, mi az Androidot – egy mobileszközök számára készült nyitott platformot – és az Open Handset Alliance szolgáltatást indítottuk el 2007-ben.

A képregényre felfigyelt az egész világ

Egy nappal az ütemezett időpont előtt kiszivárgott a Google Chrome indításának híre, miután a tervezettnél egy nappal hamarabb kiküldtünk egy képregényt, amely bemutatja a nyílt forráskódú böngészőnket. A hivatalos indulás időpontja 2008. szeptember 2.

Elnök-vezérigazgató és elnök

Larry Page, aki 2001-ig a Google eredeti elnök-vezérigazgatója volt, 2011 áprilisában újra felvette ezt a címet. Eric Schmidt, aki ma az elnökünk, a szerepet 10 évig töltötte be.

Google+

2011 júniusában útjára indítottuk a Google+ projektet, amellyel célunk az volt, hogy a valódi életben megszokott megosztás minden apró nüanszát elérhetővé tegyük az interneten is, és a teljes Google-t jobbá tegyük azáltal, hogy helyet adunk a rendszerben az embereknek, kapcsolataiknak és érdeklődési köreiknek is.

A Google története részletesen

Tények a Google-ról

 • Alapítás éve
  1998
 • Alapítók
  Larry Page és Sergey Brin
 • Cégbejegyzés ideje
  1998. szeptember 4.
 • Első tőzsdei bevezetés (NASDAQ)
  2004. augusztus 19.
 • Székhely
  1600 Amphitheatre Parkway
  Mountain View
  CA 94043