A Google által használt helyadatok típusai

Az egyes Google-termékek a helyadatok különböző típusait használhatják.

Az implicit helyadatok olyan adatok, amelyek alapján nem tudjuk megállapítani, hogy eszköze épp hol van, de következtetni tudunk arra, hogy Ön egy adott hely iránt érdeklődik vagy épp az adott helyen tartózkodik. Az implicit helyadatokra példa egy begépelt keresési lekérdezés egy bizonyos helyről. Az implicit helyadatokat különböző módokon használjuk fel. Ha például beírja az „Eiffel-torony” kifejezést, abból arra következtetünk, hogy a Párizs közelében lévő helyekről szeretne információkat találni, így ezt később felhasználhatjuk ahhoz, hogy ezekről a környékbeli helyekről javaslatokat mutassunk Önnek.

Az internetforgalmi adatokat – például az IP-címet – általában országok szerinti blokkokban kezeli a rendszer annak érdekében, hogy legalább az eszköz országát azonosítani lehessen, valamint hogy a keresési lekérdezésekhez biztosíthassuk a megfelelő nyelvet, illetve nyelv- és országkódot. Ezen információk elküldése az internetforgalom szokásos velejárója.

Bizonyos termékek, például a Google Térkép Mobilhoz részletes navigációja pontosabb helyadatokat használ. Ezeknél a termékeknél rendszerint ki kell választani az eszközalapú helyszolgáltatások bekapcsolását. Ezek olyan szolgáltatások, amelyek GPS-jelek, eszközérzékelők, Wi-Fi-hozzáférési pontok és mobiladótornyok azonosítóit használják fel a pontos tartózkodási hely megállapításához vagy megbecsüléséhez. Az eszközalapú helyszolgáltatásokat később ki is lehet kapcsolni. Egyes eszközök és/vagy alkalmazások az eszközalapú helyszolgáltatásokhoz további helyellenőrző beállításokat ajánlhatnak fel. Bizonyos termékeknél például kiválaszthatja, hogy a helyeket tárolni kívánja-e a termék vagy a fiók előzményeiben.