Hogyan használja a Google a mintafelismerést

Hogyan használja a Google a mintafelismerést a képeknél

A számítógép nem úgy „látja” a fotókat és videókat, ahogy az emberek. Ha egy fotóra nézünk, láthatjuk például a legjobb barátunkat a háza előtt állni. A számítógép szempontjából ugyanez a kép csupán egy adathalmaz, amelyet formákként és színértékekkel kapcsolatos információkként értelmez. A számítógép nem úgy reagál a fénykép megnézésekor, mint mi tennénk, ám képes megtanulni egyes szín- és formaminták felismerését. Felismertethetők vele például az olyan gyakori formák és színek, amelyekből egy arc digitális képe felépül. A folyamat arcfelismerésként ismert, és ez a technológia segíti a Google-t az Ön személyes adatainak védelmében az olyan szolgáltatásoknál, mint az Utcakép, ahol a számítógépek próbálják felismerni, majd elhomályosítani az emberek arcát, akik épp az utcán álltak, amikor a képeket készítő autó elhaladt mellettük. A Google+ Fotókhoz hasonló szolgáltatások is ennek a technológiának a segítségével ajánlják fel egy fotó vagy videó felcímkézését, amelyen egy arc szerepel. Az arcfelismerés nem tudja megállapítani, hogy kinek az arcáról van szó, de segít a fotókon található arcok megtalálásában.

Ha belemegyünk a részletekbe, elmondhatjuk azt is, hogy az arcfelismerést is lehetővé tevő mintafelismerő technológia segítséget nyújt a számítógépnek abban, hogy az általa felismert arc jellemzőit jobban megértse. Jelen lehetnek például olyan minták, amelyek arra engednek következtetni, hogy az arcon szakáll vagy szemüveg látható, vagy ezekhez hasonló attribútumokkal rendelkezik. Az ehhez hasonló információ olyan funkciókhoz használható, mint a vörösszemhatás-csökkentés, vagy akár megtörheti a jeget, ha egy Hangoutban az arcán a megfelelő helyre helyez el egy szakállat vagy szemüveget.

Az arcészlelő technológia mellett a Google más funkcióknál is használja az arcfelismerést. Az arcfelismerés, ahogyan arra a neve is enged következtetni, segíti a számítógépet az ismert arcok és egy új arc összehasonlításában, és megvizsgálja, hogy van-e egyezés vagy hasonlóság. Az arcfelismerés úgy is segíti az Arckereső funkciót használó felhasználókat, hogy javaslatokat kínál arra vonatkozóan, kit címkézhetnek meg egy feltöltött és megosztani kívánt fotón vagy videóban. További információ az Arckereső funkcióról a Google+ Súgójában.

A Hangalapú keresés működése

A Hangalapú keresés a gépelés helyett lehetővé teszi a hangalapú lekérdezést az eszközön a Google Keresés egyik ügyfélalkalmazásában. A funkció mintafelismerést használ a kimondott szavak írott szöveggé történő átalakításához. A Hangalapú keresésben megadott összes hangalapú lekérdezésnél tároljuk a nyelvet, az országot és a megnyilatkozást, valamint a rendszerünk arra vonatkozó feltételezését, hogy mi hangzott el. A tárolt hangadatok nem tartalmazzák az Ön Google-fiókjának azonosítóját, kivéve akkor, ha Ön más beállítást adott meg. A megnyilatkozást csak akkor küldjük el a Google-nak, ha Ön jelezte a Hangalapú keresés funkció használatára vonatkozó szándékát (például megnyomta a mikrofon ikont a gyorskereső sávban vagy a virtuális billentyűzeten; vagy kimondta a „Google” szót, miután a gyorskereső sáv jelezte, hogy elérhető a Hangalapú keresés funkció). A megnyilatkozásokat azért küldjük el a Google szervereinek, hogy az felismerje, amit Ön mondott. A kimondott kifejezéseket szolgáltatásaink javítása érdekében őrizzük meg, beleértve a rendszer fejlesztését a megfelelő keresési lekérdezés jobb felismerésében.