Biztonságos online vásárlás

Egyre több vásárlás történik az interneten. A Google többféleképpen is segíti a felhasználókat a termékek megtalálásában, és bár nem dönthetjük el, mi jelenjen meg a weben, szeretnénk, ha a vásárlók internetes vásárlásai biztonságosak lennének. Az online tranzakciók döntő többsége teljesen problémamentes, de bizonyos esetekben kockázatokkal is számolni kell. Ezért hoztuk létre ezt az oldalt, amely az online vásárlások során alkalmazható hasznos tippeket és eszközöket ismerteti.

Biztonsági tanácsok

 • Ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen…: valószínűleg nem is az. Hasonlítsa össze a megjelenített árakat a máshol értékesített hasonló árukéval. Ha az árak jelentős mértékben eltérnek, legyen óvatos – végezzen kutatást az eladóval kapcsolatban és tegyen fel kérdéseket az árucikk állapotáról. Ha a webhely nagyon kedvezményes árú termékeket értékesít, rossz helyesírású és gépelési hibáktól hemzsegő szöveget tartalmaz, és a márkatulajdonos hivatalos webhelyén látható képeket jeleníti meg alacsony minőségben, akkor lehet, hogy hamisított termékeket kínál. Figyeljen azonban oda: egyes hamisított termékeket értékesítő webhelyek utánozzák a márkatulajdonos webhelyét az elrendezés másolásával és hasonló képek megjelenítésével, vagy a márkát magában foglaló domainnév használatával.

 • Végezzen az ismeretlen eladókkal kapcsolatos kutatást: Ha régebben még nem vásárolt egy kereskedőtől, előbb ellenőrizze, hogy legitim vállalkozás-e. Például tudjon meg többet a vállalkozás előzményeiről, és keressen az interneten a webhellyel kapcsolatos véleményeket az eladóval kapcsolatos tapasztalatokkal rendelkező vevőktől. A legitim kereskedők elérhetővé teszik a kapcsolatfelvételi adataikat (címüket, telefonszámukat és e-mail címüket), amelyeken elérheti őket, ha bármilyen kérdése vagy problémája merül fel a tranzakcióval kapcsolatban. A hamisított termékeket értékesítő webhelyek gyakran hivatalosan hangzó URL-címekkel rendelkeznek, amelyek ehhez hasonló kifejezéseket tartalmaznak: [márka]onsale.com vagy hivatalos[márka].com. A domaintulajdonos kilétét például úgy deríthetjük ki, ha ellenőrizzük a domain WhoIs rekordját.

 • Használjon vevővédelemmel ellátott fizetési módot: A hitelkártya-kibocsátók sok esetben korlátozzák az Ön felelősségét az online vásárlásoknál csalás esetén. Egyes online fizetési rendszerek nem osztják meg a teljes hitelkártyaszámot az eladókkal, így nyújtva további védelmet.

 • Olvassa el az apró betűs részt: Vásárlás előtt ismerje meg az eladó szállításra vonatkozó jótállását és áru-visszavételi irányelveit. Bizonyos áruházak teljes visszatérítést kínálnak, míg mások visszavételi díjakat számítanak fel, és csak az áru értékének levásárlását teszik lehetővé.

 • Őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát: ha digitális vagy papíralapú másolata van a nagyobb tranzakciókról, az a segítségére lehet, ha vissza szeretné adni az árut, vagy ha vitatnia kell a számláján megjelenő jogosulatlan terheléseket.

 • Kerülje a feltört webhelyeket, és figyelje a böngésző címsávját: Ha rákattint egy linkre, és az azonnal egy másik oldalra irányítja át, azt a webhelyet feltörhették, és rosszindulatú programot tartalmazhat. A rosszindulatú programok, például a vírusok, férgek és trójai programok észrevétlenül nem kívánatos szoftvereket telepíthetnek a számítógépére. Egyes feltört oldalak nem irányítják át automatikusan egy másik oldalra, de irreleváns vagy spam jellegű tartalmat jeleníthetnek meg. Az elővigyázatosság egyik módja, ha figyeli a címsávot, hogy biztosan ugyanarra az internetcímre érkezzen, amely kattintáskor a linkben szerepelt.

 • A bizalmas internetcímeket gépelje be a böngésző címsorába: Ne navigáljon a bizalmas fiókokhoz egy linkre kattintva vagy a cím másolásával és beillesztésével. Ehelyett inkább írja be a címet saját maga. Bizonyosodjon meg róla, hogy a helyes címet adta meg, mert bizonyos gépelési hibákat kihasználó webhelyek pontosan ugyanolyannak látszanak, mint a valódi webhely, de ezeket azért hozták létre, hogy megszerezzék a fiókadatokat.

 • Ne adja meg személyes adatait gyanús webhelyeken: Ha egy webhely a termékvásárláshoz vagy egy szolgáltatás biztosításához szükséges információkon túl más személyes adatokat (például bankszámlaadatokat, biztonsági kérdéseket és válaszokat vagy jelszavakat) is kér, legyen óvatos, mert ezek a kérések adathalász próbálkozásokra utalhatnak. Egyes webhelyek pontos másolatai az eredetieknek, az emblémákat és a szöveget is beleértve, de csalók hozták létre őket kizárólag abból a célból, hogy megszerezzék a felhasználók személyes adatait. Az alábbiakban néhány tipp következik, melyek segítségével elkerülheti és bejelentheti az adathalász webhelyeket.

 • Használjon erős jelszavakat: Ne használja ugyanazt a jelszót több fiókhoz, és ne felejtse el rendszeresen megváltoztatni azt, különösen, ha úgy véli, fiókja veszélyben van. Nézzen meg további tippeket is arról, hogyan választhat nehezen kitalálható jelszót.

 • Csak biztonságos kapcsolaton keresztül küldjön adatokat: Ellenőrizze a címsávban, hogy a kapcsolat https:// protokollt használ-e (keresse a lakat ikont, ha Google Chrome vagy Internet Explorer böngészőt használ), ha bármilyen bizalmas adatot, például hitelkártya- vagy bankszámlaszámot kíván továbbítani. Amikor pénzügyi információkat tartalmazó fiókokhoz szeretne hozzáférni, ellenőrizze, hogy a webhely rendelkezik-e bővített érvényesítési tanúsítvánnyal – az URL-címnek vagy a webhely nevének zöld színben kell megjelennie számos modern böngésző címsávjában. Ez azt jelenti, hogy a webhelyet üzemeltető szervezetet ellenőrizték.

 • Ne végezzen pénzügyi tranzakciókat nyilvános számítógépen: Ne jelentkezzen be bizalmas pénzügyi adatokat (például bank- vagy hitelkártyaszámokat) tartalmazó fiókokba vagy kereskedelmi webhelyekre nyilvános vagy megosztott számítógépeken. Amennyiben mégis hozzáfér ilyen adatokhoz nyilvános vagy megosztott számítógépen, ne felejtsen el teljesen kijelentkezni, és bezárni a böngésző ablakát, miután végzett.

 • Ellenőrizze, hogy azt kapta-e, amit kifizetett: Miután megkapta az árut, nézze át alaposan, hogy minden úgy van-e, ahogy lennie kell. Minél hamarabb lép fel a csalás ellen, annál nagyobb az esélye, hogy pozitív módon meg tudja azt oldani.

Hová fordulhat további segítségért?

Több szervezet is létezik, amelyek segítséget nyújthatnak a fogyasztóknak panaszaik jelentéséhez és megoldásához.

Az USA-ban a Better Business Bureau és a National Consumers League szolgál információkkal. http://www.bbb.org/pittsburgh/migration/bbb-news-releases/2012/12/counteract-counterfeiting-and-shoddy-knock-offs-on-the-internet/ és www.fraud.org

A megtévesztő vagy méltánytalan üzleti gyakorlatokra vonatkozó panaszokat a Federal Trade Commission (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, FTC) kezeli. Panasz benyújtásához látogasson el a következő oldalra: http://www.ftc.gov/ftc/contact.shtm

Ha panaszát egy külföldi országban lévő vállalattal szemben kívánja benyújtani, lehet, hogy be tudja jelenteni a http://www.econsumer.gov/ oldalon.

Az EU-ban az Európai Fogyasztói Központok Hálózata nyújt segítséget a fogyasztóknak a nemzetközi vásárlásokkal kapcsolatban felmerült problémák esetén. http://ec.europa.eu/consumers/ecc/index_en.htm

Biztonsági eszközök

Fedezze fel a Google öt legjobb internetes biztonsági funkcióját, melyek célja az Ön és családja biztonságának megőrzése az interneten.

Google-fiók

Tegye még biztonságosabbá Google-fiókját

A kétlépcsős azonosítás engedélyezésével extra védelmi vonalat adhat Google-fiókjához. A kétlépcsős azonosítás bekapcsolása esetén a Google biztonsági kódot küld telefonjára, ha valaki ismeretlen számítógépről próbál belépni fiókjába. Ez azt jelenti, hogy ha valaki ellopja vagy kitalálja jelszavát, a potenciális támadó továbbra sem tud bejelentkezni az Ön fiókjába, mert nincs nála az Ön telefonja. Így már a tudásával (a jelszava) és egy eszközzel (a telefonja) is védi magát.

További információ

Nyissa meg beállításait úgy, hogy a jobb sarokban lévő nevére vagy képére, majd a Fiók lehetőségre kattint.

Kattintson felül a Biztonság lehetőségre. A Jelszó mezőben kattintson a „Kétlépcsős azonosítás” melletti Beállítás lehetőségre.

Ekkor az útmutató lépésről lépésre végigvezeti a beállítási folyamaton.

Ezután visszakerül a kétlépcsős azonosítás beállításaihoz. Tekintse át a beállításokat, és adjon hozzá másodlagos telefonszámokat.

Elkészült! Legközelebb, ha bejelentkezik, SMS-ben ellenőrző kódot fog kapni.

Google Chrome

Privát böngészés az interneten

Ha privát módon szeretne böngészni az interneten, használja az inkognitómódot a Chrome böngészőben számítógépén, táblagépén vagy telefonján. Az inkognitómódban felkeresett oldalakat és letöltött fájlokat a Chrome nem rögzíti a böngészési és letöltési előzmények között.

További információ

Kattintson a Chrome-menü → Új inkognitóablak lehetőségre a böngésző eszköztárán.

Egy új ablak nyílik meg, melynek sarkában az inkognitómód ikonja látható. A kilépéshez egyszerűen zárja be az ablakot.

Google-fiók

Az Ön Google-fiókja, ahogy Ön szeretné

A Fiókbeállítások oldalon megtekinthetők a Google-fiókhoz tartozó szolgáltatások és információk, és módosíthatók a biztonsági és adatvédelmi beállítások.

További információ

Nyissa meg a beállításokat úgy, hogy a jobb sarokban lévő nevére vagy képére, majd a Fiók lehetőségre kattint.

Google-fiók

Értesítés kérése, ha a neve megjelenik az interneten

Az Én a weben segít megérteni és kezelni, hogy mit látnak az emberek, amikor Önre keresnek a Google-on. Segítségével Google Értesítőket állíthat be, így figyelemmel követheti az Önről online megjelenő információkat, és automatikus javaslatokat láthat olyan keresőkifejezésekről, amelyeket érdemes lehet szemmel tartania.

További információ

Jelentkezzen be Google-fiókjába, és keresse meg az „Én a weben” szakaszt.

Kattintson az Internetértesítők kezelése lehetőségre, majd kattintson a piros gombra értesítés létrehozásához.

A neve megjelenik a szövegmezőben. Kattintson a szövegmezőre további javasolt értesítések megtekintéséhez.

Értesítő hozzáadásához kattintson a Hozzáadás lehetőségre. A szerkesztéshez kattintson a ceruza ikonra, a törléshez pedig a kuka ikonra.

A „Milyen gyakran” legördülő menüben válassza ki az értesítések gyakoriságát.

Google-fiók

Kezelje a Google-fiókjában tárolt adatokat

A Google Irányítópult megjeleníti Google-fiókja tartalmát, és áttekintést nyújt a fiókban végzett legutóbbi tevékenységeiről. Egyetlen központi helyről, könnyedén tekintheti meg adatait és tevékenységét, és érheti el az olyan szolgáltatásokhoz tartozó beállításait, mint a Blogger, a Naptár, a Dokumentumok, a Google+ és még sok más.

További információ

Keresse fel az Irányítópult funkciót, ahol megtekintheti a Google-fiókjához tartozó tevékenységek összefoglalását, és kezelheti személyes beállításait.

Itt megtekintheti és kezelheti a Google-fiókjában tárolt adatokat.

További biztonsági eszközök megtekintése