Biztosítsa jelszavait

A jelszavak jelentik az első védelmi vonalat a kiberbűnözőkkel szemben. Kulcsfontosságú, hogy erős és eltérő jelszavakat válasszon minden fontos fiókjához, és érdemes rendszeresen frissíteni azokat. Ezen tippek követésével erős jelszavakat hozhat létre, és így gondoskodhat biztonságukról.

Használjon egyedi jelszavakat minden fontos fiókjához, például azokhoz, amelyeket levelezésre vagy az internetes banki műveletekhez használ

Ha minden online fiókjához ugyanazt a jelszót választja, az olyan, mintha ugyanazzal a kulccsal zárná otthonát, autóját és irodáját – ha egy bűnöző bármelyikhez hozzáférést nyer, mindegyik biztonsága veszélybe kerül. Ezért ne használja ugyanazt a jelszót egy online hírlevélhez, mint amit e-mail fiókjához vagy bankszámlájához. Lehet, hogy kevésbé kényelmes, de a különböző jelszavak használata nagyobb biztonságot ad.

Jelszavait tartsa rejtve, nehezen látható helyen

Jelszavainak leírása nem feltétlenül rossz ötlet. Ám ha ezt teszi, ne hagyja a jelszavakat tartalmazó papírokat szem előtt, számítógépén vagy asztalán.

Használjon hosszú, számokat, betűket és szimbólumokat is tartalmazó jelszavakat

Minél hosszabb a jelszó, annál nehezebb kitalálni. Szóval hozzon létre hosszú jelszavakat, hogy garantálja adatai biztonságát. A számok, szimbólumok, illetve kis- és nagybetűk vegyes használata megnehezíti a megfigyelők vagy mások dolgát, ha ki akarják találni vagy fel akarják törni jelszavát. Kérjük, ne használja az „123456” vagy „jelszó” lehetőségeket, és kerülje az olyan, nyilvánosan elérhető adatok használatát jelszavaiban, mint a telefonszáma. Nem túl eredeti, és nem is túl biztonságos!

Igyekezzen olyan kifejezést használni, amelyet csak Ön ismer

Az egyik lehetőség az, ha olyan kifejezést talál ki, amelyet csak Ön ismer, és amely az adott webhellyel kapcsolatos – így majd könnyen eszébe juthat. Az e-mail fiókja esetében lehet például valami olyasmi, hogy „Tamás barátom minden nap küld egy vicces e-mailt”, majd írja le számokkal és betűkkel. A „Tbmnk1ve-m” olyan jelszó, amely számos variációt tartalmaz. Ismételje meg a folyamatot más webhelyek esetében is.

Állítsa be jelszó-visszaállítási lehetőségeit, és tartsa ezeket mindig naprakészen

Ha elfelejti jelszavát, vagy kizárja magát, újra hozzáférést kell szereznie fiókjához. Sok szolgáltatás küld e-mailt másodlagos címére, ha vissza kell állítania jelszavát, ezért győződjön meg róla, hogy másodlagos e-mail címe naprakész, és olyan fiókhoz tartozik, amelyhez hozzáfér.

Egyes esetekben telefonszámot is megadhat profiljához, amelyen szöveges üzenetben kaphat kódot a jelszó átállításához. Fiókja biztonságáról úgy gondoskodhat a legegyszerűbben és legmegbízhatóbb módon, ha megadja mobiltelefonszámát.

Például a szolgáltatók használhatják ezt a telefonszámot ellenőrzési célra, ha valaki megpróbál betörni fiókjába, és megerősítő kódokat küldhetnek Önnek, amellyel bármikor visszajuthat fiókjába, ha elveszítené a hozzáférését. Azzal, hogy visszaállítási telefonszámot biztosít a Google számára, nem kerül fel marketinglistákra, és nem kap több hívást telemarketingesektől.

Mobiltelefonja biztonságosabb azonosítási mód, mint a másodlagos e-mail cím, vagy a biztonsági kérdés, mivel a másik kettővel ellentétben telefonját fizikailag birtokolja.

Ha nem tud, vagy nem akar telefonszámot megadni fiókjához, sok webhely kérhet Öntől egy kérdést, amellyel megbizonyosodhatnak személyazonosságáról abban az esetben, ha elfelejti jelszavát. Ha a használt szolgáltatás lehetővé teszi saját kérdés létrehozását, próbáljon kitalálni egy olyan kérdést, amelyre csak Ön tudhatja a választ, és nem valami olyasmi, amit már nyilvánosan közzétett, vagy megosztott a közösségi médiában.

Próbáljon olyan választ keresni, amely egyedi, mégis könnyen megjegyezhető – ezt a fenti tippeket követve teheti meg –, így még ha valaki ki is találja a választ, nem fogja tudni, hogyan kell helyesen beírni azt. Nagyon fontos, hogy emlékezzen a válaszra – ha elfelejti, elképzelhető, hogy soha nem tud majd visszajutni fiókjába.

Biztonsági eszközök

Fedezze fel a Google öt legjobb internetes biztonsági funkcióját, melyek célja az Ön és családja biztonságának megőrzése az interneten.

Google-fiók

Tegye még biztonságosabbá Google-fiókját

A kétlépcsős azonosítás engedélyezésével extra védelmi vonalat adhat Google-fiókjához. A kétlépcsős azonosítás bekapcsolása esetén a Google biztonsági kódot küld telefonjára, ha valaki ismeretlen számítógépről próbál belépni fiókjába. Ez azt jelenti, hogy ha valaki ellopja vagy kitalálja jelszavát, a potenciális támadó továbbra sem tud bejelentkezni az Ön fiókjába, mert nincs nála az Ön telefonja. Így már a tudásával (a jelszava) és egy eszközzel (a telefonja) is védi magát.

További információ

Nyissa meg beállításait úgy, hogy a jobb sarokban lévő nevére vagy képére, majd a Fiók lehetőségre kattint.

Kattintson felül a Biztonság lehetőségre. A Jelszó mezőben kattintson a „Kétlépcsős azonosítás” melletti Beállítás lehetőségre.

Ekkor az útmutató lépésről lépésre végigvezeti a beállítási folyamaton.

Ezután visszakerül a kétlépcsős azonosítás beállításaihoz. Tekintse át a beállításokat, és adjon hozzá másodlagos telefonszámokat.

Elkészült! Legközelebb, ha bejelentkezik, SMS-ben ellenőrző kódot fog kapni.

Google Chrome

Privát böngészés az interneten

Ha privát módon szeretne böngészni az interneten, használja az inkognitómódot a Chrome böngészőben számítógépén, táblagépén vagy telefonján. Az inkognitómódban felkeresett oldalakat és letöltött fájlokat a Chrome nem rögzíti a böngészési és letöltési előzmények között.

További információ

Kattintson a Chrome-menü → Új inkognitóablak lehetőségre a böngésző eszköztárán.

Egy új ablak nyílik meg, melynek sarkában az inkognitómód ikonja látható. A kilépéshez egyszerűen zárja be az ablakot.

Google-fiók

Az Ön Google-fiókja, ahogy Ön szeretné

A Fiókbeállítások oldalon megtekinthetők a Google-fiókhoz tartozó szolgáltatások és információk, és módosíthatók a biztonsági és adatvédelmi beállítások.

További információ

Nyissa meg a beállításokat úgy, hogy a jobb sarokban lévő nevére vagy képére, majd a Fiók lehetőségre kattint.

Google-fiók

Értesítés kérése, ha a neve megjelenik az interneten

Az Én a weben segít megérteni és kezelni, hogy mit látnak az emberek, amikor Önre keresnek a Google-on. Segítségével Google Értesítőket állíthat be, így figyelemmel követheti az Önről online megjelenő információkat, és automatikus javaslatokat láthat olyan keresőkifejezésekről, amelyeket érdemes lehet szemmel tartania.

További információ

Jelentkezzen be Google-fiókjába, és keresse meg az „Én a weben” szakaszt.

Kattintson az Internetértesítők kezelése lehetőségre, majd kattintson a piros gombra értesítés létrehozásához.

A neve megjelenik a szövegmezőben. Kattintson a szövegmezőre további javasolt értesítések megtekintéséhez.

Értesítő hozzáadásához kattintson a Hozzáadás lehetőségre. A szerkesztéshez kattintson a ceruza ikonra, a törléshez pedig a kuka ikonra.

A „Milyen gyakran” legördülő menüben válassza ki az értesítések gyakoriságát.

Google-fiók

Kezelje a Google-fiókjában tárolt adatokat

A Google Irányítópult megjeleníti Google-fiókja tartalmát, és áttekintést nyújt a fiókban végzett legutóbbi tevékenységeiről. Egyetlen központi helyről, könnyedén tekintheti meg adatait és tevékenységét, és érheti el az olyan szolgáltatásokhoz tartozó beállításait, mint a Blogger, a Naptár, a Dokumentumok, a Google+ és még sok más.

További információ

Keresse fel az Irányítópult funkciót, ahol megtekintheti a Google-fiókjához tartozó tevékenységek összefoglalását, és kezelheti személyes beállításait.

Itt megtekintheti és kezelheti a Google-fiókjában tárolt adatokat.

További biztonsági eszközök megtekintése