Megbüntették a Google-t, mert ingyenes a térképe

Helybenhagyta az elsőfokú döntést a párizsi bíróság és félmillió euró megfizetésére kötelezte az informatikai óriást.
Kapcsolódó cikkek

Bottin Cartographes gyakorlatilag ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja, mint a Google Maps, egyetlen apró különbséggel: pénzt kér érte.

Természetes tehát, hogy a francia felhasználók is a Google világszerte népszerű (és ingyenes) szolgáltatását preferálják, azonban a felperes vállalat szerint ez aláássa a francia versenyt, ráadásul abban is biztosak, hogy a Google csupán addig kívánja lenyelni a felmerülő költségeket, amíg véglegesen át nem veszi az irányítást a térképészeti piac felett.

A bíróság másodfokon is egyetértett az érveléssel, és a félmillió eurós kártérítés mellett 15 ezer eurós bírsággal sújtotta a Google-t. Az AFP-nek nyilatkozó felperesi ügyvéd szerint sikerült bebizonyítaniuk a Google stratégiájának illegalitását, a bíróság elismerte, hogy módszereik tisztességtelenek.

A Google természetesen nem hagyja annyiban és fellebbezéssel él a döntés ellen. Az informatikai óriásnak egyébként nem először gyűlik meg a baja a franciákkal – 2011 márciusában az adatvédelmi hatóság szabott ki rekordméretű bírságot.

S bár valószínűleg egyikünk sem ismerője a francia jognak, arra lennénk kíváncsiak, hogy nektek mit súg az igazságérzetetek? Jogában áll a Google-nak ingyen adni egy jó szolgáltatást, vagy pénzt kéne kérjen csak azért, mert a versenytársainak nincs lehetőségük a díjmentességre?