Kikerült Lamperth beszéde is

Erős pozíciókat ígért a szocialista politikusoknak a regionális területfejlesztési tanácsokban az elveszített önkormányzati választások után Lamperth Mónika. A területfejlesztési miniszter az MSZP választmánya előtt beszélt, a nem a nyilvánosságnak szánt mondatokat ezúttal is a Magyar Rádió közölte. A hatályos törvényből kiderül: az önkormányzati választások eredménye érdemben nem befolyásolja a fejlesztési testületek összetételét.


Hogy került ki?

Sztankóczy András, a Magyar Rádió Aktuális szerkesztőségének vezetője a távirati irodának elmondta: egy hatvan perces felvétel van a birtokukban, melynek forrásáról nem kíván nyilatkozni. Nyakó István, az MSZP szóvivője közölte: a kormány tagjait a Fidesz érdekeinek megfelelően lehallgatják, a felvételeket önkényesen manipulálják, majd a névtelenség homályába burkolózva kiadják. Hozzátette: az MSZP elutasítja ezeket a maffia-módszereket.


MDF: Lamperth távozzon!

Lampert Mónikának távoznia kellene a kormányból, mert az újabb, zárt ajtók mögül kikerült szocialista beszéd a demokrácia és a jogállamiság megcsúfolása – mondta az MDF elnökhelyettese a távirati irodának. Hock Zoltán szerint Lamperth Mónika gondoskodott arról, hogy az európai uniós fejlesztési források mellé “pártkatonát” állítson.

Újabb vezető szocialista politikus zárt ajtók mögötti beszéde került nyilvánosságra a radio.hu-n; ezúttal Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter az MSZP választmányi ülésén elhangzott mondatait ismerhetjük meg.

„Napirenden van a területfejlesztési törvény módosítása. Higgyétek el, tudjuk a dolgunkat. Én olyan javaslatot fogok a frakciókkal való egyeztetés után a kormány elé terjeszteni, ami a kormánypárti politikusoknak és a szocialista politikusoknak erős lehetőséget és mandátumot ad a regionális területfejlesztési tanácsban” – mondta a felvételen a miniszter.

„Bízzatok bennem, olyan módosítás lesz, ami áthúzza azt az újságokban címlapon megjelent számítást, hogy majd innentől megnézhetjük magunkat, mert a Fidesz fogja osztani a pénzt. Nem így döntöttek Magyarországon a választók, és nem így döntött az Országgyűlésben a Fidesz. Ha kétharmaddal megszavazta volna a regionális választott önkormányzatot, ma más helyzet lenne. Szóval nem szavazták meg a választott regionális önkormányzatot, állami felelősségben hagyták továbbra is. Ezért nekünk ehhez kell alakítani az intézményrendszert” – fogalmazott Lamperth Mónika.


Lamperth: megvágták a felvételt


Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerint önkényesen megvágott, illegálisan készített az a hangfelvétel, amelyet vasárnap hozott nyilvánosságra a rádió, és a beszédéből összevágott hanganyag torzítja a kormány valós szándékait.


A kormány a területfejlesztési törvény módosításán dolgozik, amelyre azért van szükség, mert a Fidesz nem fogadta el a regionális választott önkormányzatok létrehozásáról szóló, kétharmados többséget igénylő javaslatokat, ezzel veszélyeztette az európai uniós források felhasználását. A kormány az európai uniós pénzek minél teljesebb körű felhasználása érdekében hamarosan leteszi javaslatait a parlament asztalára – olvasható a miniszter közleményében.


A kormány nem a jelenleg is érvényes hatalmi viszonyokat kívánja átrendezni, hanem a felelősségi viszonyokat akarja pontosan szabályozni.


Most is erős a kormányzati befolyás


A területfejlesztésről szóló, legutóbb 1999-ben módosított jogszabály gyors áttekintéséből kiderül: az önkormányzati választások eredménye csak áttételesen befolyásolja a különböző fejlesztési tanácsok összetételét, mert a testületek tagjait a törvény taxatíve felsorolja.


A Lamperth Mónika által említett regionális fejlesztési tanácsból összesen hét működik Magyarországon: mindegyiknek tagja a hatályos jogszabály szerint az érintett megyék területfejlesztési tanácsainak elnökei; a területfejlesztési-, a rendvédelmi-, a környezetvédelmi-, a gazdasági-, a munkaügyi-, az oktatási-, és a pénzügyminisztérium képviselője, az érintett területfejlesztési önkormányzati társulások megyénként egy-egy képviselője, a régió területén lévő megyei jogú városok polgármesterei, valamint az adott területen működő Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke. A felsorolásból látszik: a Fidesz választási győzelme vélhetően nem rendezi át alapvetően a testületek összetételét.


Miért felelnek a regionális fejlesztési tanácsok?


Ugyanezen jogszabály szerint a testületek feladata érdemi: ők felelnek régiójuk közép- és hosszú távú fejlesztési koncepciójának részletes kidolgozásáért, és ellátják többek között a gazdaságfejlesztés területi koordinációs feladatait.


Hét évvel ezelőtt azért hozták létre ezt a területfejlesztési intézményrendszert, mert az összhangban áll az unió elvárásaival, vagyis a tanácsoknak jelentős szerepük van az uniós pénzek sikeres lehívásában is.

Címkék: Belföld