Perelnek a mozgáskorlátozottak a Pesti Srácok cikke miatt

Megalázónak tartják, hogy őket vették elő a Coca-Cola plakátjaival kapcsolatban.
Kapcsolódó cikkek

Bírósághoz fordul a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége azután, hogy a kormánypárti Pesti Srácok egyik cikkében, amely a Coca-Cola plakátjaival foglalkozik, a szerző azt fejtegette, hogy „tolószékes embereket sem szeretnénk mozgólépcsőnyi meg buszmegállónyi hirdetéseken nézegetni”, illetve „nem hazudjuk azt magunknak meg másoknak, és főleg nem tömjük a gyerekeink fejét olyan hülyeséggel, hogy tolószékben élni ugyanolyan természetes, mint két lábon sétálni, és nem rosszabb, csak más”.

A szervezet felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja, hogy „Magyarországon következmények nélkül lehet az emberi méltóságot súlyosan sértő, gyűlöletkeltő kijelentésekkel illetni a születésüknél fogva, illetve betegség vagy baleset következtében mozgáskorlátozottá vált, kerekesszékes embereket pusztán az állapotuk miatt”. Azt írják, a szerző nem kért bocsánatot, egy mondatot törölt a cikkéből, a Pesti Srácok pedig „A MEOSZ úgy érzi, megaláztuk a mozgáskorlátozottakat” címmel lehozta közleményüket.

A közlemény szerint a MEOSZ a magyar mozgáskorlátozott emberek mozgalmaként büszke arra, hogy „a mozgássérültségből fakadó hátrányaink ellenére mindent megteszünk azért, hogy olyan ellátórendszerek jöjjenek létre, amelyek  a mozgáskorlátozott emberek aktív társadalmi részvételét segítik elő, miközben legalább ekkora erőfeszítést teszünk azért,  hogy minél kevesebben kerüljenek ebbe a helyzetbe”. Mint írják, „senki nem akar mozgássérült lenni, de ha ilyen helyzetbe kerül, élni akar alkotmányos jogaival”. (Fotó: 24.hu / Marjai János)