Gazdaság

Mészárosék cégére bízták a kórházak biztosításait, százmilliók vándorolhatnak Felcsútra

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a Mészáros Lőrinc és felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix érdekeltségébe tartozó Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-re bízta a kórházak biztosításainak alkuszi feladatait, ezzel a felcsúti birodalom százmilliós bevételhez juthatott.

Az állami egészségügyi intézmények tulajdonosi jogait gyakorló ÁEEK összevont közbeszerzési eljárásban igyekezett megkeresni az alá tartózó 91 kórház számára a legkedvezőbb biztosítási konstrukciót, ehhez pedig Mészárosék alkuszcégének segítségét vették igénybe. A kórházak egyenként is leszerződtek a Hungarikummal, itt például a Keszthelyi Kórházzal kötött megállapodást olvashatják pdf-ben.

Az alkuszcégek megbízójuknak ingyen dolgoznak, jutalékukat – ami piaci forrásaink szerint a biztosítási díj 15-20, kiugró esetben 30 százalékát jelenti – a nyertes biztosítótól kapják. Ez érdekeltté teheti az alkuszcéget abban, hogy minél magasabbra tornázza fel a biztosítási díjat, de egészséges piaci verseny esetén ez a veszély nem áll fenn.

Az ÁEEK közbeszerzésén a következő fedezeti körökre kerestek biztosítót:

  • vagyon-, felelősség és szakmai felelősségbiztosítás mind a 91 intézményben,
  • vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása az ÁEEK 51 székhelyén és telephelyén,
  • csoportos élet- és balesetbiztosítás 7 intézmény dolgozói számára,
  • GDPR felelősségbiztosítás az ÁEEK alá tartózó 27 intézményben.

Ajánlatot az Uniqua Biztosító Zrt. és az Allianz Hungária Biztosító Zrt. adott, a megbízást utóbbi vitte el, a négy fedezeti körre összesen 2,6 milliárd forintért. Ha a Hungarikum Alkusz a megbízási díj meghatározásakor nagyon szerény volt és tíz százalékot kért, akkor az Allianz több mint 260 millió forinttal gazdagíttatta őket, ha erősebben fogott a ceruzájuk és 30 százalékos díjat szabtak meg, az Allianznak 780 millió forintnyi mélységben kellett a zsebébe nyúlnia.

A bevétel nő, a nyereség esik

Nem ez volt az első milliárdos biztosítási megbízás, amit a Hungarikum koordinált: tavaly a Magyar Narancs írta meg, hogy a BVH Budapesti Városüzemeltetési Holding Igazgatósága szintén a Hungarikum Alkuszba helyezte a bizalmát, éppen abban az időszakban, amikor Mészáros képbe került. Mire a közbeszerzés lebonyolításához ért a Hungarikum, a Mészáros-házaspár már bevásárolta magát Keszthelyi Erik cégébe. A Hungarikum körülbelül 40 millió forintot spórolt a BVH-nak kétéves időtartamra vetítve, cserébe a 2,7 milliárd forintos becsült biztosítási összeg 30 százalékát is zsebre vághatták.

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-ben jelenleg résztulajdonos-vezető Keszthelyi Erik már a Mészáros-házaspár érkezése előtt is remek kormányzati és önkormányzati kapcsolatokkal rendelkezett. 2017 augusztusában a 444 cikke alapján mi is beszámoltunk róla, hogy az akkor még Keszthelyi Erik tulajdonában lévő cég letarolta az alkuszpiacot, rengeteg állami cég – például MNV Zrt., a Szerencsejáték Zrt., az MTVA, a GYSEV, a MAVIR, a Hungarocontrol és a Tokaj Kereskedőház – döntött a szekszárdi üzletember vállalkozása mellett. A belé helyezett bizalomnak meglett az eredménye: a Hungarikummal és egy másik cégével, a Palladium Consultinggal öt év alatt 8 milliárd forint bevételre tett szert, amiből 2,6 milliárd nyereség volt. A lap akkor arról írt, hogy ez még Mészáros Lőrincénél is jelentősebb profitrátát mutat. Azóta egy némileg változott a helyzet: bár a Hungarikum árbevétele folyamatosan növekszik, adózott eredménye nem duzzad ezzel arányosan:

Keszthelyi Erik 2015-ben és 2017-ben 3-3 millió forinttal támogatta a Fidesz által életre hívott Polgári Magyarországért alapítványt, 2014-ben pedig magánszemélyként 1,3 millió forintos adományával tűnt fel a Fidesz támogatói között. 2016-ban a Forbes portrét írt az üzletemberről, amiben megerősítette, hogy az a bizonyos Keszthelyi Erik magánszemély valóban ő:

Magamat abszolút jobb-oldali érzelműnek tartom, és ezt a pénzt magánemberként adtam. Ez egy magánbefizetés volt, azt gondoltam, hogy szeretném a támogatásomat kifejezni. Nem az volt a célom, hogy ezzel politikai kapcsolatokat építsek. Nincs személyes bekötöttségem senkihez, akinek a gazdasági életben ma befolyása volna.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik