A „bölcsek tanácsa” szerint problémás Orbán levele

A Néppárt bölcseit nem győzte meg a magyar miniszterelnök magyarázkodása.

Ha barátian fogalmazok, akkor a válaszok nem voltak igazán meggyőzőek, ha kevésbé barátilag fogalmazok, akkor problematikusak

– nyilatkozta egy belga televíziónak Herman van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke, a néppárti „bölcsek tanácsának” vezetője Orbán Viktor a Néppárt bölcseinek küldött leveléről.

Az ügyről megemlékező Euronews emlékeztetett, hogy a  háromtagú „bölcsek tanácsát” az EPP márciusi politikai gyűlésén hozták létre, amikor felfüggesztették a Fidesz tagságát. A testületnek az a dolga, hogy értékelje a magyar kormánypárt tevékenységét, megfelel-e az a Néppárt hivatalos dokumentumaiban lefektetett demokratikus értékeknek. A belga Herman van Rompuy mellett Hans-Gert Pöttering német és Wolfgang Schüssel osztrák politikus a tanács tagja.

Orbán Viktor levelet írt a bölcseknek
A szólás- és véleményszabadság helyzete stabil, a korrupció miatt nincs ok szégyenkezni, a CEU önként távozott, senki nem vegzálta – írta a miniszterelnök.

A magyar miniszterelnök levelében arról írt, hogy

csak nyílt párbeszédet szeretnék a kritikus témákról.

Orbán kiemelte, hogy magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak, ezért nem indított eljárást az Európai Bíróság. Azt is írta, hogy a szólás- és véleményszabadság helyzete miatt sincs miért aggódni, és szerinte a korrupció magyarországi szintje miatt sincs ok szégyenkezni. Továbbá teljes nonszensznek nevezte, hogy a Fidesz ne lenne elég elkötelezett az európai értékek iránt, és emiatt nincsenek uniós zászlók a közintézményekben.

Kiemelt kép: GEORGES GOBET / AFP