Nincs új a Gripen alatt

2007.11.09. 15:42
Rendesen elmeszelte az Orbán-kormány mintegy 124 milliárdosra tervezett vadászgép-beszerzési akcióját a Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár által vezetet Gripen Vadászrepülőgép beszerzését vizsgáló kormányzati bizottság. A Medgyessy-kormány hivatalosan 211, a szocialista emlékezet szerint 230 milliárdos repcsiakvizícióját viszont egy rossz szóval sem illette.

Az Orbán-kormány kihagyta saját magát a vadászrepülő-beszerzéséből; a testület helyett a nemzetbiztonsági kabinet (Orbán Viktor erőteljes bábáskodása mellett) döntött a Gripenek megvásárlásáról; a vételi szerződést közbeszerzési eljárás nélkül hozták tető alá; végül, de nem utolsósorban semmi szükség nem volt új vadászgépekre, nyugodtan feltuningolhatták volna a magyar légierő MÍG 29-eseit - így summázhatók a Gripen Vadászrepülőgép beszerzését vizsgáló kormányzati bizottság főbb megállapításai.

A Fidesz-kabinetet erősen kárhoztató jelentés nem szolgál komoly újdonságokkal, hacsak nem a titkosított részekbe zsúfolták be a nóvumokat. A mintegy 83 oldalas összegzésnek ugyanis csak a fele publikus, a többit gondosan elzárták a köz elől.

Ami Orbán Viktor az anyagban lebegtetett felelőségét illeti, arról csupán annyi biztos, hogy bár eredetileg 2003-ra ütemezték az új vadászgépek beszerzését, bérlését, ezt az időpontot egy kormányhatározattal 2001-re hozták előre. Továbbá a kisgazda irányítású honvédelmi tárca kitartóan az amerikai F16-osok mellett érvelt (ahogy számos fideszes szenátor is), az Orbán által személyesen felügyelt nemzetbiztonsági kabinet hirtelen átült az F16-osokról a Gripenekre.

Ami az objektív tényeket illeti, a vadászgépek beszerzésének szempontjai közül az ellentételezés mértéke volt a leghangsúlyosabb (ez a bírálás során 50 százalékkal esett latba). Márpedig a jelentés szerint a svédek a mintegy 124 milliárd forintos ár 105 százalékát "forgatták" volna vissza különböző beruházások formájában.

Így az Orbán-kabinet végül úgy döntött, 130 milliárdért bérel Gripeneket hosszútávra. Tette ezt annak ellenére, hogy saját honvédelmi minisztériuma szerint a megszerezni tervezett vadászok NATO kompatibilis felfegyverzésére még igen sokat kellett volna áldozni. (A bizottság becslése szerint mintegy 43-45 milliárdot. Így az ügylet költsége viszont meghaladta volna a 165 milliárd forintot, azaz legalább a dupláját kóstálta volna annak, amit a MÍG 29-esek korszerűsítésére kellett volna fordítani. Megjegyzendő, a kisgazda vezetésű honvédelmi tárca kezdetben a MIG-ek felújítását preferálta, csak azután váltott F-16-osokra, miután a miniszterelnök világossá tette, hogy Magyarország biztonsági-védelmi rendszere nem függhet az oroszoktól. Az más kérdés, hogy emiatt valóban le kellett volna mondani a MIG-ekről, hisz azokat nem csak egy orosz-német vállalat korszerűsíthette volna, de információink szerint befutott egy olcsó izraeli ajánlat is.

A 2002-es hatalomváltás után a Medgyessy-kormányt kötötték elődjének kötelezettségvállalásai, nem szállhatott ki a Gripen-bizniszből, ha nem akart súlyos tízmilliárdokat leszurkolni kártérítésként. Így Juhász Ferenc honvédelmi miniszter előre menekült, és újratárgyalta a kontraktust. az eredmény egy hivatalosan 211 milliárdos megállapodás. A papíron mintegy 80 milliárdos többlet hivatalosan a korszerű fegyverek és technikák (például levegőben való tankolás) ára, illetve a Medgyessy-kormány nem lízingelte, hanem tulajdonba vette a repülőket. Illetve információink szerint az új szerződés kedvezőbb fizetési feltételeket engedélyezett, hisz például az Fidesz-kormány olyan kontraktust kötött, aminek értelmében a 130 milliárdból mintegy 50 milliárdot az első két évben kell kifizetni.

Orbán a jelentésre reagálva csak annyit mondott, hogy bár még nem olvasta azt, kormánya katona- és gazdaságpolitikai szempontból egyaránt megalapozott döntést hozott Gripen-ügyben. A Fidesz elnöke azért egy visszásságot is megemlített, mint mondta, azt lehet tudni, hogy a svédek a Gripen-beszerzéssel kapcsolatban vizsgálatot indítottak korrupció gyanúja miatt, ami Magyarországot is elérheti, ám a svédek 2003 körül kutakodnak, márpedig ebben az időszakban pont a hivatalba lépett szocialista kormány módosította a kontraktust valamilyen rejtélyes okból.