eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a hadiipari gyártással és termékfejlesztéssel foglalkozó hazai vegyesvállalat alapításáról szóló szándéknyilatkozat aláírásán a HM Arzenál Zrt. kiskunfélegyházi fegyvergyárában 2020. október 13-án. A német Dynamit Nobel Defence hadiipari céggel kötött megállapodás értelmében újgenerációs páncélököl és reaktív páncélzat gyártása kezdődhet meg a kiskunfélegyházi fegyverüzemben.
Nyitókép: MTI/Bús Csaba

Felpörög a hadiipar 2021-ben Magyarországon

Gyárak épülnek, új kutatóintézet létesül és több várossal is tárgyalnak hadiipari beruházásokról.

A tavalyi év történelmi jelentőségű hadiipari megállapodásai után 2021-ben az újonnan induló gyárépítések, kutatás-fejlesztési tevékenységek összehangolása kerül prioritásba, ezért egy teljesen új hadiipari kutatóintézet létesül majd Magyarországon – mondta el Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a Portfoliónak adott interjúja során.

Mint mondta, a magyar beszerzésre kerülő eszközök körét a NATO-tagság határozta meg, ugyanakkor

"emellett sajnos azt érezzük, hogy a feszültség egyre inkább nő a régiónkban és a világpolitikában is".

A migráció következményeit a NATO akut fenyegetésként értékeli, de Magyarország vezetése magát a migrációt nem tekinti alapvető emberi jognak és biztonsági fenyegetésként értelmezi.

Gyors megtérülést várnak

A most zajló haderőfejlesztéssel kapcsolatban Maróth Gáspár megjegyzi, az csak az elmúlt 30 év hazai viszonylatában tűnik fegyverkezésnek, régiós összehasonlításban más a helyzet. Mi még kevesebbet költünk haditechnikai fejlesztésre, mint sok szomszédos ország.

Számos hadiipari eszközt előállító gyár épül itthon, egyebek mellett gyalogsági harcjárműveket, 4x4-es katonai járműveket, nagy kaliberű lőszereket és kézifegyvereket állítanak majd elő, a hazai használat mellett exportra is. A kormánybiztos a beruházásokkal kapcsolatban közölte: a saját ellátási szükségletre felépített hadiipar beruházásai nem profitábilisak, szükség van a folyamatos közfinanszírozásra. "Ezzel szemben mi azért hozunk létre vegyesvállalatokat a piac vezető szereplőivel, mert egyértelműen megtérülésre, piaci eredményre számítunk. (...) Minden közpénzt, amit beteszünk a hadiipar fejlesztésébe, megtérülési szándékkal helyezünk ide. Egy gyár kifejlesztése, felépítése 2-5 év annak technikai színvonalától függően,

a megtérülés általában 5 és 10 év közötti."

A szakember hozzátette: nagyfokú expanziót látnak ezen a piacon, a piac markánsan nőni fog a következő években.

Új helyszínek

Magyarország 2014 óta rendelkezik saját védelmi ipari stratégiával – ezt jelenleg aktualizálják –, ami többek közt Békés, Somogy, Zala és Veszprém megyék, illetve Budapest köré koncentrálódik. "Tervben van még Nyíregyháza és Jász-Nagykun-Szolnok bevonása, illetve vizsgáljuk a lehetőségeket Borsod és Heves megyékben is" - mondta Maróth Gáspár.

  • Miskolcon elsősorban az egyetem anyagtechnológiai szakértelmére számítanak, de konkrét gyárépítésről még nem állapodtak meg.
  • Ózd a helyi kohászati üzem miatt attraktívabb beruházási célpontot jelenthet, de konkrét megállapodás még ezen a területen sem született.

A Gidránhoz hasonló páncélozott harckocsik ügyéről elmondta: egy török cég által kifejlesztett, egyébként sok tekintetben bizonyított és ár-érték arányban kivételes lehetőségeket biztosító gépjárművet fognak itthon újragondolni és magyarosítani, illetve németesíteni a több más hazai hadiipari fejlesztésben is részt vevő Rheinmetall céggel. "A török járművek tehát mindössze a kiindulási alapját adják majd a hazai gyártásnak, a magyar 4x4-es járművek magasabb ipari sztenderdek szerint, magasabb technológiai színvonalon kerülnek majd előállításra."

A Várpalotán épülő lőszergyár kapcsán kijelentette: a modern lőszergyártás sokkal biztonságosabb, mint egyes civil üzemek, ezért nem indokolt az a máig élő félelem, amit a régi lőszer- és lőporgyárak balesetei táplálnak. Ráadásul olyan messzire telepítik a lakott résztől az üzemet, hogy az bár közigazgatásilag a városhoz fog tartozni, gyakorlatilag semmilyen fizikai hatása nem lesz a lakosságra nézve. Viszont

"egy olyan zászlóshajó-beruházás létesül, amely a régió fejlődését hosszú évtizedekre meghatározhatja.

Várpalotára azért esett a választásunk, mert ilyen gyárnak előfeltétele a lőtér közelsége, emellett a városban az ott lévő bányászati és vegyipari hagyományok miatt sokkal nagyobb a helyi közösség robbanóanyagokkal kapcsolatos ismerete, mint máshol az országban." Hozzátette: a robbanóanyaggyár egyébként komoly stratégiai kérdés is az európai közösségben: jelenleg Európa robbanóanyag- és robbanóalapanyag-gyártás tekintetében importra szorul.

Most zárják a kiskunfélegyházi fegyvergyár fejlesztésének első fázisát, vagyis maga a gyár elkészül. A hogyan továbbal kapcsolatban Maróth Gáspár úgy nyilatkozott, hogy

"nem várt módon a fél világ bejelentkezett, hogy szeretne társulni a gyárban velünk.

Van egy adottságunk a csehekkel való indulásból, de a hosszú távú üzleti stratégiát most kell tudnunk eldönteni a gyár kihasználtsága tekintetében." Minél szélesebb körben szeretnének fegyvereket gyártani, vagyis szóba jön az is, hogy a katonai járműveken és a páncéltörő fegyvereken kívül más, teljesen újfajta kézifegyver-típusok fejlesztése is megindul majd Magyarországon.

A külügyminisztérium tárgyal a szingapúri ST-vel és a Rábával egy harcjármű magyarországi gyártásáról – Maróth Gáspár szurkol, hogy sikerüljön megtalálni a vállalat helyét a nemzetközi piacon, de megjegyzi: szerinte amíg a Rábában strukturális változások nem történnek; képességeiben, felszereltségében, ipari kultúrájában és mentalitásában, addig a cég a világpiaci hadiipari gyártásra alkalmatlan.

A régi szovjet eszközöket egyre kevésbé tervezik modernizálni. "Meg kell próbálnunk az eszközök értékéből annyi bevételt generálni, amennyit vissza tudunk forgatni a modern haditechnikai eszközök beszerzésébe és eszerint értékeljük őket a jelen pillanatban" – jelentette ki.

Idén fókuszban a kutatás-fejlesztés

A 2021-ben várható fejlesztésekről a kormánybiztos egyelőre nem akart részleteket elárulni, mert bár folynak tárgyalások, nem lehet egyelőre megmondani, hogy milyen időtávon sikerül ezeket tető alá hozni. Annyit azért elmondott: ebben az évben a kutatás-fejlesztési projektek és gyártelepítések beindítása viszi a prioritást, első lépésként ezek összehangolása végett

idén létrehozzák a Védelemipari Kutatóintézetet, ahova koncentrálják a hazai és külföldi erőforrásaikat a programok beindításához.

Ez nem olyan lesz, mint a Magyar Honvédség Parancsnokságának irányítása alatt álló katonai kutatóintézet (Modernizációs Intézet), hanem egy "civil láb", amelyben azokat a fiatalokat szólítják meg, akik számára a katonai kultúra kevésbé ismert, vagy akár még idegen is, viszont olyan programokban, fejlesztésekben vesznek részt, amelyek értelmezhetők a világ technológiai élvonalát jelentő hadiipar számára is. Továbbá a Magyarországra települő hadiipari cégek olyan kutatás-fejlesztési programokat hoznak ide, amelyek nincsenek összekötve a magyar haderőfejlesztéssel, viszont valóban a világ csúcsfejlesztései közé tartoznak. Ezeknek szeretnének egy keretrendszert adni az új kutatóintézettel.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×