PJ MEDIA | CLAUDIA ROSETT

Augusztus 29, 2016

A The Wall Street Journal hétfői számában Gordon Crovitz rovatvezető sürgős figyelmeztetést fogalmazott meg Obama elnök utolsó, az irodájában töltött hónapjaival kapcsolatos terveit illetően. Obama ugyanis kilátásba helyezte, hogy alapjaiban alakítja át az internetet. Bonyolult történet, de az a lényeg, hogy ha a Kongresszus nem cselekszik elég gyorsan, a Világháló az ENSZ ellenőrzése alá kerülhet.

 

Ez ugyanaz az ENSZ, amely olyan zsarnoki rendszerek globális klubjává vált, amelyek előszeretettel használják a cenzúrát a hatalomgyakorlás alapeszközeként. Oroszország és Kína két helyet foglal el az öttagú, folyamatosan vétózó ENSZ-biztonsági Tanácsban. 2012 óta Irán rendelkezik a legnagyobb szavazótömbbel a 193 tagú Közgyűlésben és a több mint 120 tagot számláló El- nem -kötelezettek Mozgalmában. Az Emberjogi Bizottság jelenlegi tagjai között ott van Venezuela, Vietnam és Szaúd –Arábia. Utóbbi helyen 2014-ben Raif Badawi bloggert 10 év börtönbüntetésre és 1.000 korbácsütésre ítélték olyan blogbejegyzések miatt, amelyek a szaúdi kormány szerint sértették az iszlámot.

Ugyanarról az ENSZ-ről beszélünk, amely immár generációkon keresztül javíthatatlanul korruptnak, átláthatatlannak és alkalmatlannak bizonyul arra, hogy bármit is kezelni tudjon, saját, végtelennek tűnő bővülését és [hatáskörének] a tulajdon érdekeit szolgáló kiterjesztését kivéve. Ez az „Olajat az Ételért –csúszópénzek” világméretű hálózata. Az az ENSZ, amelyben egyre nyilvánvalóbb, hogy krónikus problémát jelentenek a kiskorúakat megerőszakoló békefenntartók – akiknek pedig éppenséggel a védelmezés lenne a feladatuk. Az az ENSZ, amely nem képes megfelelően ellenőrizni könyvelését, és amely a pénzügyi elszámolás „etikus”programját ajánlja fel vezető hivatalnokainak – amivel lehetővé teszi számukra, hogy bármilyen fajta pénzügyi elszámolás nyilvánosságra hozatalát megvétózhassák

Ez az az ENSZ, ahol John Ashe, aki nemrég még a Közgyűlés elnöke volt, júniusban balesetben meghalt. Állítólag azért, mert edzés közben a nyakába esett egy súlyzó. Abban az időszakban Ashe, csalással kapcsolatos vádak miatt épp tárgyalására várt New York déli negyedében: a szövetségi hatóságok ugyanis azzal gyanúsították, hogy ENSZ-beli pozícióját profitszerzés céljaira használja fel.

Hogyan kerülhet az ENSZ –nek, ennek a lenyűgöző szervezetnek az  ellenőrzése alá az internet? Crovitz Napló című rovatában elmagyarázza, hogy az Obama –adminisztráció arra készül, hogy megszüntesse az Egyesült Államok kormánya és az ICANN  (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers , kb.„Kijelölt Nevek és Számok Internetes Társasága”) közötti, régóta fennálló szerződést. Az ICANN monopóliumként működteti a ” teljes világháló gyökérzónáját

Amennyiben ez jó ötletnek tűnne, gondolják újra végig. Szó sincs ugyanis arról, hogy Obama a tizenegyedik órában egy180 fokos fordulatot téve magáévá tette volna egy minimális befolyást gyakorló kormány erényeit. Pontosan az ellenkezője igaz. Itt van újra a link Crovitz Az Internet átjátszása az ENSZ-nek című cikkéhez. Crovitz elmagyarázza, hogy a kormány által ellenőrzött vállalkozó –partnerként az ICANN-ra nem vonatkoznak a tröszt-ellenes szabályok. A szerződés lejártával azonban ez a mentesség is megszűnik, hacsak az ICANN-nek nem sikerül csatlakoznia egy másik „kormányzati csoporthoz”, amelynek révén megtarthatná . Hogy melyik „kormányzati csoport” lenne ez? Nos, néhányan az ENSZ leggyanúsabb elemei közül már jelentkeztek is érte. Crovitz ezt írja:

Autoriter rezsimek már javasolták, hogy az ICANN váljon részévé az ENSZ-nek, ami világszerte megkönnyítené számukra az internet cenzúrázását. Ennyit Obamának arról az ígéretéről, hogy az Egyesült Államokat sosem helyettesítheti egy „kormány által vezetett vagy kormányközi szervezetek révén történő megoldás.”

Ez azonban korántsem az első alkalom, amikor az ENSZ az internetre vetette sóvár szemét. Már régóta vannak ENSZ-javaslatok, rendezvények és csúcstalálkozók, amelyeken utakat keresnek arra, hogyan szabályozhatnák és adóztathatnák meg a világhálót. Idézzük fel néhány példát a sok közül : a 2012-es ENSZ dzsemborit, Dubaiban. A 2007-est Rióban. Vagy a 2009-es Internet Kormányzati Fórumának gyűlését Egyiptomban, amelyet a reményteljes web-komisszár-jelöltek egyik, 2005-ös tuniszi konferenciája inspirált.

De ez a felhajtás és ricsaj jelentéktelenné törpül Obama tervének riasztó valóságához képest, amely arra irányul, hogy idén ősszel fellazítsa az ICANN kötelékeit, és megengedje, hogy a politikai és gazdasági áramlatok egyenesen az ENSZ várakozó karmai közé sodorják. Crovitz felhívja a figyelmet arra is, hogy miközben az Obama-adminisztráció ejteni készül az ICANN-t, máris megszűntette aktív ellenőrzését a csoport fölött.” Ennek magán az ICANN-en belül is lehangoló eredményei vannak. „Egy, az Egyesült Államok kormánya által ellenőrzött monopóliumnál csupán egyetlen rosszabb dolog létezik: egy olyan monopólium, amelyet senki, vagy csupán a webet cenzúrázó ENSZ-ellenőriz.”

Több, mint elkeserítő. Crovitz hozzáteszi: a Kongresszusnak még van ideje kiterjeszteni az internet védelmét feladó Obama-adminisztráció elleni tilalmat.” De már nem sok. A határidő szeptember 30.

 

forr: Counterjihad Report

 

ford: kk

 

 

Kapcsolódó: 

 

Az igazság az ENSZ-ről

Szólásszabadság helyett sária ?

Posztjaim, amelyeket eltüntetett a Facebook

Facebookisztán