Taiwan bee

Korábban, mikor még viszonylag nagy újdonságnak számítottak ezek a garnélák, akkor írtam egy bejegyzést a taiwan bee garnélákról, azonban azt hiszem itt az ideje, hogy egy kicsit felfrissítsem az ismereteket róluk. Az utóbbi időben szerencsére sikerült “gyakorlati tapasztalatokra” is szert tennem velük kapcsolatban.

Csipet csapat

Mint ahogy azt sokan biztosan tudjátok ezek a garnélák vélhetően a crystal red garnélák mutációjaként jöttek létre Taiwanban, bár a pontos eredetüket balladai homály fedi valószínűleg örökre. A Taiwan bee megnevezés egyfajta gyűjtőnévként szolgál az eredetileg king kong, panda, red ruby és red wine garnélákra, azonban mára már számos más változatuk van, úgy mint blue bolt, red bolt, green hulk, pinto, shadow mosura stb… A garnélákra mindre jellemző a hihetetlen erős, tiszta és kontrasztos színek, mind a fehér, mind a színes részeken.

Apróságok

A szépségük mellett azonban elég nagy “hátulütője” ezeknek a garnéláknak, hogy továbbra is talán a legnehezebben tartható garnéláknak számítanak. Lágy és savanyú (~PH 6) és tiszta víz kell nekik, illetve ami nagyon fontos, hogy nagyon kell ügyelni az állandó paraméterekre, a változásra nagyon érzékenyek! Amit még érdemes kiemelni, hogy a lágy víz miatt fontos biztosítani nekik a megfelelő ásványi anyagokat, erre szerencsére manapság már rengeteg mód van, én itt is a változatosság híve vagyok. A kicsiknek az elhullási aránya így is sajnos viszonylag magasnak tekinthető, de ha sikerül biztosítani a stabil paramétereket, akkor azért kezelhetők.

Panda

De vegyük sorra hogy milyen taiwan bee változatok is vannak!

A panda az egyik leghagyományosabb típus. Ezek a garnélák fekete-fehér színűek, és mintázatra nagyon hasonlítanak az A vagy S grade crystal black garnélákra, tehát 3 vagy 4 fehér csík díszíti őket. Természetesen itt is el lehet mondani, hogy egymás mellett eléggé összehasonlíthatatlan egy cbs és egy panda, mert teljesen más kontrasztokkal rendelkeznek (esetlef egy pure black line cbs garnéla színei hasonlóak a panda garnélához)m de erre nem fogok kitérni minden alkalommal külön-külön. Az a csavar a dologban, hogy létezik blue panda is, amikor a fehér nem igazán fehér, hanem világosabb-sötétebb kék. Nagyon érdekesek az biztos! Az utóbbi időben egyre többet találkozni panda hinomaru és panda mosura garnélákkal is!

Érdekes mintájú panda

A king kong garnélák szintén fekete színűek, egy kis fehér folttal/sávval a hátuk közepén, amely nem ér végig rajtuk keresztirányban. Rengeteg mintájuk van, szinte az összes garnéla különböző épp emiatt olyan érdekesek számomra. Létezik extrem king kong garnéla, ami teljesen fekete, nincs a hátán fehér folt, esetleg farka végén lévő pöttyök fehérek.

King kong

Extrem king kong

A red wine garnéla a panda garnéla piros változata, míg a red ruby a king kong piros változata. Érdemes megemlíteni, hogy létezik az úgynevezett shadow változat, aminek az az érdekessége, hogy a piros szín nem teljesen egyforma, hanem egy kicsit márványos, sötétebb részekkel tarkított.

Red Ruby

Red wine shadow

Extrem red ruby

Red wine

Az utolsó hagyományosnak tekinthető taiwan bee garnéla a blue bolt, ami ellentétben a többi változattal egyszínű kék. Néha a kék szín nem teljesen egyöntetű, hanem csak a garnéla fejére koncentrálódik, míg a teste fehéres, kicsit halvány kékes beütésű. Az igazán szép blue bolt garnélák egyöntetűen sötét kékek. Érdekes náluk megemlíteni, hogy ahogy idősödnek, úgy lesznek egyre sötétebb kékek, illetve a petés nőstények általában sötétebbek, mint mikor nincs petéjük.

Blue bolt

Red wine

Ezek az alap változatok, azonban azóta már létezik számos új, mint például a green hulk, ami létezik panda és king kong mintázattal is, értelemszerűen ezek a garnélák zöld színűek. Továbbá létezik a red bolt garnéla, amely olyan mint a blue bolt, csak pirosas színű. A pinto garnéla talán manapság az egyik legnagyobb ritkaság és az egyik legkülönlegesebb garnéla. Volt szerencsém élőben is látni egy nagyobb csapatot, valóban gyönyörűek mind a piros, mind a fekete változat, de jelenleg még mindig rendkívül ritkák.

Green panda

Mint ahogy említettem a taiwan bee garnélák engem egyrészt a nagyon erőteljes színeikkel, illetve a rettentő változatosságukkal ejtettek rabul: szinte mindegyik garnéla más és más, majd minden nap fedezek fel újabb és újabb mintázatokat az akváriumokban is… Ha egymással keresztezik ezeket a garnélákat (mint ahogy nálam is vannak), akkor mindegyik változat könnyedén előjöhet, azonban a fekete szín itt is domináns.

Annak ellenére, hogy ilyen nagyon szép garnélákról van, mégsem ajánlom mindenkinek ezeket a garnélákat, csak azoknak, akiknek van már bőven tapasztalatuk ezekkel a kis gerinctelenekkel, ha viszont egyszer belevág az ember, valószínűleg mindenkit elvarázsolnak.

~ Szerző: szentgyo - november 25, 2012.

4 hozzászólás to “Taiwan bee”

  1. Köszi ezt az újabb remek összefoglalót Pisti! Ha jól gondolom az összes saját kép, az utolsó green panda kivételével? Látom sikerül azért a kit objektívvel is dűlőre jutni 🙂 hát igen, ezek a garnélák… inkább nem kommentelem. Szépen visszaadja mindegyik kép a valódi színt (a red wine shadow márványos színe is nagyon jól látható), pedig vakus az összes kép.

  2. Szia Ati,

    Mindegyik saját kép, ami a postban van, a green panda is. Nem olyan rossz a kit objektív, de azért mindenképp fogok venni egy másikat is, bár nem tudom, hogy van e értelme a makrónak.

    Sajnos mivel a világítás elég gyenge és nincsenek nagy reflektorjaim, így marad a vaku…

  3. Csak ennyit mondhatok: hűűűűűű……..
    Bizony, nagyon szépek! Amikor ilyen képeket látok, mindig elgondolkodom rajta, hogy bizony jó lenne, ha ilyen szép garnélák laknának nálam is, de aztán jön a másik oldal, a fenntartás (időigénye), és ez az, ami sajnos nem lenne meg. De nagyon jó legalább így képről látni ezeket a gyönyörű pici állatokat!
    Még sok, sok ilyen szép képpel illusztrált post-ot kérek! 🙂

  4. Sziasztok! Lenne nehany kerdesem, nem reg vettem par Taiwan bee-t. Mielott megerkeztek ment az aksiba a CO2 es adagoltam a Easy Life ProFitot, volt benne egy par Crystal red es 2 Bumble bee, azt hiszem minden rendbe volt veluk bar volt hogy eltunt egy. A tenyeszto akitol vettem a Taiwanokat azt mondta allitsam le a CO2 es a ProFito adagolast. Azota a novenyeim nem olyan szepek :-(, szerintetek arthat a CO2 a garniknak? es a novenytap?

Hozzászólás