Itt áll feketén-fehéren: siralmasan alacsony a diplomások aránya hazánkban

Horváth Zsolt Benjámin2021. június 29. 14:05

Az Európai Unióban 2020-ban a 30-34 évesek 41%-a rendelkezett felsőfokú végzettséggel - derült ki az Eurostat friss adataiból. Magyarországon ez az arány 31%-os, amivel a sereghajtók közé tartozunk.  

2020-ban az Európai Unión belül a lakosság 41 százaléka rendelkezett diplomával egy az Eurostat által publikált friss felmérés szerint. A diplomások aránya a legmagasabb  Luxemburgban, a legalacsonyabb pedig Romániában volt. Viszont mi, magyarok is a sor végén kullogunk: a régiónkban mért számokkal pedig az EU által 2030-ra kitűzött cél teljesítése is igen távolinak tűnik. Pláne, hogy a diplomások aránya ma már igen fontos mutatónak számít a humántőke szempontjából. Ennek alakulása ezért országunk versenyképességére, termelékenységére és jövőbeli növekedési kilátásaira is rányomhatja bélyegét.

Az Eurostat az EU tagállamai mellett Svájcban, Izlandon és Norvégiában mérte a diplomások arányát, a 25-34 éves korosztályra vetítve. Európai Uniós átlagban a diplomások aránya 41 százalékos. Érdekesség, hogy nemi arányok szempontjából komoly eltérés van a számokban.

A nők körében ugyanis sokkal magasabb 46, míg a férfiak esetében csupán 35 százalékos a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számaránya, amely különbség a hölgyek javára nem hogy csökkenő tendenciát mutatna, hanem állandóan növekszik. Így a 2011 óta eltelt tíz évben ez a különbség 9,4-ről 10,8 százalékpontosra duzzadt. Az Európai Unió célterve egyébként az lenne, hogy 2030-ra a 25-34 éves EU-s állampolgárok 45%-a diplomás legyen. A kutatás eredményeit grafikonon is mutatjuk.

Loading...

Mint látszik, összességében Luxemburgban a legmagasabb, 60 százalékos a diplomások aránya, a Benelux államot a sorban Írország és Ciprus követi 58%-os aránnyal, majd mögöttük néhány százalékkal elmaradva Litvánia (56%) és Hollandia (52%)

Nem meglepő módon a korcsoportok között is hatalmas az eltérés a diplomások arányában mind EU-s, mind pedig tagállami szinten. A 25-54 év közötti Uniós állampolgárok 36%-a rendelkezik diplomával, míg ez az arány az 55-74 év közöttiek körében mindössze 22%-os.

Az eltérés látszólag egyenesen arányos a diplomások magas számarányával. A két korcsoport közötti számarányos szakadék ugyanis Írországban (25 százalékpont), valamint Luxemburgban és Cipruson (egyaránt 24 százalékpontos) a legnagyobb. A különbség mindössze 4 országban alacsonyabb, mint 10 százalékpontos. Bulgáriában és Magyarországon (9 százalékponttal), valamint Németországban és Észtországban (6 százalékponttal). A különbség mértéke tehát a felsőoktatásban való növekvő részvétel indikátora is lehet. Az utóbbi négy országban ugyanis közös, hogy a diplomások aránya az EU-s átlagot durván alulteljesítő 30-35 százalék között mozog.

Az alacsonyabb értékeket mutató országokban komoly növekedési potenciál rejlene a diplomások arányának növelésében, az erre vonatkozó kutatások egyértelműen igazolják ugyanis, hogy a felsőoktatásban való részvétel arányának növelésének mind társadalmi, mind egyéni haszna kiemelkedően nagy.

A diploma a legjobb befektetés 

Michael Greenstone és Adam Looney, a Brookings kutatóintézet közgazdászai szerint a diploma egyenesen az elképzelhető legjobb befektetés. Megtérülése simán kenterbe veri mind a részvényt, mind a kötvényét, mind az ingatlanokét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az OECD szerint is jóval több diplomásra lenne szükség Magyarországon, különösen mérnöki és természettudományi szakokat végzettekre. Education at a Glance című kiadványukban évek óta hangsúlyozzák ezt.

Bár a diplomás prémium Magyarországon az egyik legmagasabb az OECD országokban, a tanári pályát magasabb fizetésekkel lehetne vonzóbbá tenni, alig van diplomás munkanélküli, a diplomát megszerzők száma ennek ellenére aggasztóan alacsony. Emögött a nemzetközi összevetésben alacsony tanári fizetések mellett az is közrejátszhat, hogy az állam a fizetéseken felül is nagyon keveset költ oktatásra. Véleményük szerint  ezért az oktatási kiadások növelése lehetne a megoldás a magyar helyzetre.

Az élethosszig tartó tanulás lehet a megoldás?

Az egyre kaotikusabb és gyorsan változó munkaerőpiacon hatalmas előnyben vannak (a jövőben pedig még inkább abban lesznek azok), akik folyamatosan képzik magukat, új tudást sajátítanak el, vagy fejlesztik a már meglévőket. Magyarországon sajnos még az egész "life long learning", azaz élethosszig való tanulás gyerekcipőben jár. Az Eurostat által publikált legfrissebb, 2019-as adatok szerint hazánkban a 25-64 éves korosztály csupán 5,8 százaléka képezte magát valamilyen módon, miközben az EU-s átlag 10,8 százalék volt. A szakemberek pedig  már ezzel kapcsolatban is kongatják a vészharangot.

És éppen ezért, elég kiábrándító azzal szembesülni, hogy Magyarországon egyelőre ez is a lakosság mennyire kevés részét érdekli. Különösen aggasztó ez azután, hogy az utóbbi évtizedekben kevesebb dolog mutatott rá az új koronavírus-járványnál jobban arra, mekkora kincs tud lenni az, ha az embernek  széles spektrumon mozog a tudása, folyamatosan naprakész kompetenciákkal rendelkezik, és a különböző meglévő készségeit is, amikor csak lehet, fejleszti. 

Címkék:
befektetés, diploma, magyarország, európai unió, munka, eurostat, végzettség, friss, diplomások,