Hamarosan egy újabb harcjármű gyártása indulhat el Magyarországon - már szivárognak a részletek
Gazdaság

Hamarosan egy újabb harcjármű gyártása indulhat el Magyarországon - már szivárognak a részletek

Egy szingapúri hadiipari vállalattal tárgyal Magyarország újfajta harcjárművek gyártásának hazánkba telepítéséről – mondta el Szijjártó Péter egy Facebookon közzétett videójában. Bár nem tért ki arra, hogy melyik céggel tárgyalnak pontosan, a Portfolio úgy gondolja, hogy az ST Engineeringről van szó. A cég kerekes és lánctalpas többcélú harcjárművek mellett tüzérségi eszközöket is gyárt, az utóbbi téren már van is közvetett együttműködés a magyar kormány és az ST között. A gyártás a Rábával partnerségben valósulhat meg.

A Patec nevű szingapúri céggel tárgyalt a napokban Szijjártó Péter külügyminiszter, a megállapodásukról szóló Facebook-videóban kitért arra is, hogy a Patec mellett egy másik céggel is leült beszélgetni.

A vállalatot nem nevezte meg, mindössze annyit mondott, hogy az egyik legnagyobb szingapúri hadiipari vállalatról van szó és a Rábával tárgyalnak eleinte futóművek, később pedig komplett harcjárművek gyártásának Magyarországra hozataláról.

„Az egyik legnagyobb hadiipari vállalat, amely itt szingapúrban is tevékenykedik, előrehaladott tárgyalásokat folytat a Rábával, arra nézve is, hogy a Rába akár futóműveket gyártson ennek a nagy szingapúri hadiipari vállalatnak a harcjárműveihez.

Arról is zajlanak egyeztetések, hogy adott esetben akár komplett harcjárműveknek a gyártását közös vállalkozás keretében a Rábával akár Magyarországra is hozná ez a szingapúri vállalat

– fogalmazott a külügyminiszter.

A Rába egyébként tőzsdei cég, többségi tulajdonosa a magyar állam; a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül 74,34%-os részesedést birtokolnak a cégben. 

Az egyik legkomolyabb hadiipari kapacitás Délkelet-Ázsiában Szingapúrban található, a városállam számos modern, saját tervezésű harcjárművet gyárt.

Bár Szijjártó Péter nem nevezte meg a céget, amellyel tárgyalnak, valószínűleg az ST Engineering nevű vállalatról van szó, melynek több hadiipari alvállalkozása is van, mint például az ST Kinetics.

A cég lánctalpas és kerekes harcjárműveket is gyárt, homokfutó járművektől kezdve egészen a lánctalpas gyalogsági harcjárművekig viszonylag széles a paletta.

Csak hogy néhányat említsünk ezek közül:

  • Az ST fejlesztette a Hunter többcélú páncélozott harcjárművet a szingapúri védelmi minisztériummal közösen, mellyel az amerikai M113-as gyalogsági harcjárműveket szeretnék lecserélni és a régebb óta szolgálatot teljesítő, szintén ST-fejlesztésű Bionix harcjárműveket szeretnék kiegészíteni,
  • az ST fejlesztette a Terrex nevű, 8x8-as kerekes gyalogsági hordozójárművet, melyet a török Otokar is gyárt Yavuz néven,
  • az ST produktuma az LSV nevű könnyű többcélú kerekes támadójármű,
  • de otthon vannak a közvetett tűztámogatás területén is: fejlesztettek önjáró löveget (SSPH 1), vontatott löveget (FH-2000), és 120 milliméteres aknavetőt (SRAMS),
  • illetve géppuskákat, gépkarabélyokat, más kézifegyvereket,
  • valamint a Bronco nevű lánctalpas vontatót is.

Magyarországnak egyébként már van kapcsolata az ST Systemsszel, a tavaly a magyar állam által megvásárolt Hirtenberger aknavetőgyárral együttműködik a cég 120 milliméteres, 4x4-es járművekre helyezhető aknavetőrendszerek fejlesztésében.

Hirtenberger 120 milis aknavető
120 milliméteres Hirtenberger / ST aknavető próbáját szemlélik magyar honvédek. Fotó: Portfolio

Mivel az eddigi hadiipar-fejlesztési kapacitások során mindig fontos szempont volt, hogy az itthon gyártott eszközök a Honvédség kötelékében is rendszeresítésre kerüljenek az export mellett, ezért a Terrex ICV és a járműhöz szükséges alkatrészek gyártása lenne itthon logikus lépés a fentiek közül vagy valami ezen a dizájnon alapuló, egyelőre nem ismert, még korszerűbb eszköz. A Terrex-család fejlesztése egyébként folyamatos, a típusnak már legalább három generációja létezik, a legmodernebb változatot, a Terrex 3-ast 2016-ban mutatták be:

A nyár végén derült ki, hogy Magyarország Lynx gyalogsági harcjárműveket fog gyártani, páncélozott szállító harcjárműveink viszont még nincsenek (pontosabban ott vannak a BTR-ek, de már nem sokáig), úgyhogy a Terrex ezt a hézagot be tudja tölteni.

Nem is beszélve arról, hogy a Terrexet a törökök is gyártják és használják, így a típus irányukba exportlehetőséggel is kecsegtet.

Mire a tárgyalások eljutnak addig, hogy Magyarországon gyártókapacitás épüljön ki, nem kizárt, hogy elérhető lesz ennél a harcjárműnél is modernebb típus, egy teljesen újfajta rakétafegyver tervezése például a napokban bejelenett páncélököl-gyártás kapcsán is felmerült:

Azért még ne rohanjunk ennyire előre, Szijjártó Péter hangsúlyozta a videójában is, hogy még folyamatban vannak a tárgyalások, így semmi sem biztos. Mindenesetre gazdaságilag és haderőfejlesztési szempontból is előnyös lenne egy ST-üzem megjelenése Magyarországon a korábban bejelentett Rheinmetall Lynx-gyár, kiskunfélegyházi kézifegyvergyár és gyulai Airbus-gyár mellé.

Azt végül egyébként érdemes még megjegyezni, hogy az ST Engineering megoldása számos német típussal is konkurál, sokan eddig a Rheinmetall és a KMW által közösen fejlesztett Boxer beszerzését tartották esélyesebbnek az APC-feladatkörre. Elképzelhető, hogy párhuzamosan folynak erről tárgyalások és végül a magyar állam számára kedvezőbb ajánlat fog győzni. 

Címlapkép: Hunter (elöl) és Terrex 2 (hátul) harcjárművek egy haditechnikai expón az ST Engineering pavilonjánál. Fotó: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
elektromos autó töltő EV charge