Üzlet

Szétfeszített vasfüggöny: mennyit ér a Rába értékesítésre váró ingatlanvagyona?

Pallag Róbert
A Rába Csoport már 2006. májusában nyilvánosságra hozta ingatlanstratégiáját, az akkor publikáltnál részletesebb adatok azonban azóta sem láttak napvilágot. A társaság menedzsmentje 2-3 milliárd Ft-ra becsülte a következő két-három évben ingatlanok értékesítéséből befolyó összbevétel nagyságrendjét (számításba nem véve a legértékesebb projekt eladását). A Portfolio.hu szerint az értékesítésre váró ingatlanportfólió jelenértéke tudatosan konzervatív megközelítést alkalmazva meghaladja a 10 milliárd Ft-ot. A több mint 750 Ft-os egy részvényre vetített ingatlanérték ellenére arra számítunk, hogy a Rába esetében továbbra is az alaptevékenység, a működésből származó profitdinamika alakulása határozza majd meg a piac értékítéletét.

1 2 3 4 5

Az ingatlan stratégiáról.
A Rába Csoport termelő tevékenységéhez mindössze három telephely szükséges. A leválasztott, alaptevékenységhez nem szükséges ingatlanportfólió értékesítéséből középtávon jelentős készpénz bevételre számít a társaság, miközben a költségek érdemben csökkennek (fenntartással kapcsolatos gondnokság, vagyonvédelem, karbantartás, biztosítás, a szállítási utak rövidítéséből adódó logisztikai megtakarítás, kommunális energia, építményadó). A beáramló egyszeri bevételeket a társaság várhatóan magas hitelállományának csökkentésére használja fel.

' title='
Azon Olvasóinknak, akik csupán az értékelés összegzésére kíváncsiak, az utolsó oldalra kattintást javasoljuk, mivel a következő oldalakon részletesen mutatjuk be az ingatlanportfólió különböző elemeinek értékelési fázisait, kiemelt tekintettel a Rába Engellel közös projektjében lévő részesedésének értékelésére.

A Rába-Engel projekt

A Rába ingatlanportfóliójának legértékesebb eleme kétségkívül az új győri városrészt építő Rába-Engel projekt. A társaság egykori, mára ipari "rozsdaövezetből" építési területté nyilvánított mintegy 43 hektáros telephelyén, a Mosoni-Duna partján Győr belvárosának egy modern része épül, közvetlenül az Árkád üzletközpont mellett.

A beruházó az izraeli ingatlanfejlesztő Engel csoport, az új győri városrészt építő, négyfázisú projekt tervezett futamideje nyolc év, de a kereslettől függően mindez akár tizenöt évig vagy még tovább is elhúzódhat. Az információink szerint összesen 100 milliárd Ft feletti beruházásra készülő fejlesztő 6,000 lakásegyenértékkel számol, Városrét területén az új lakások mellett parkok, kereskedelmi és közszolgálati épületek és korszerű úthálózat épül. Az Engel arra számít, hogy az otthont vásárlók lehetséges köre jóval szélesebb, mint a város és környékének megfelelő vásárlóerővel bíró lakossága (a győri Ipari Parkban rengeteg "vendégmunkás" dolgozik). Az Engel emellett az ügyfelek számára roppant vonzó finanszírozási konstrukciót vezetett be: az előszerződés megkötésekor elegendő a teljes vételár 10%-át kifizetni, további 5%-ot a lakás építésének megkezdésekor, a fennmaradó 85%-ot pedig kulcsátadáskor.

Az első fázis építése már megkezdődött, az első épületek az Amarillisz Kert (földszint + 4 emelet + tetőtér, 87 lakás, a lakások mintegy 75-80%-a már eladva) és a Tulipán Ház (5 emelet, 60 lakás, a lakások 30%-a eladva) után már a Dália Palota (10 emelet, 206 lakás) értékesítése is megkezdődött. Információink szerint ebben az épületben a lakások mérete 35 és 105 nm között mozog, az értékesítési árak csaknem 300 ezer Ft/nm-től kezdődnek, egy kétszobás, 42-54 nm-es lakás ára 13 és 22 millió Ft között mozoghat elhelyezkedéstől, panorámától függően.

Miközben a Rába tavasszal a teljes projekt tervezett futamidejének nyolcéves időtávot adott meg, a Portfolio.hu előrejelzésében 15 éves periódussal számol (2006-2021e). Ez a cikk folytatódik
1 2 3 4 5
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
10 éve menetelnek felfelé a tőzsdék