150 milliárd forintos ingatlanstratégiát hirdetett meg a Rába

Portfolio
A Rába ma sajtótájékoztató keretében mutatta be a Városrét ingatlanfejlesztési projektet. A komplex fejlesztési elképzelés a város természetes növekedési ütemével lépést tartó, sokfunkciós, a 21. századi elvárásoknak megfelelő, komplementer városközpont kialakítását célozza. A tervek megvalósításában Győr város is jelentős részt vállal, a Rába elsősorban a beépíthető ingatlanterületet biztosítja a Városrét fejlesztéséhez, amitől minden fél jelentős értéknövekedést vár. Az eseményen Borkai Zsolt, Győr polgármestere, Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója, Révi Zsolt, Győr főépítésze és Kerekes György, vezető városépítész tervező vettek részt.
A múlt

A Győr városközpontjához közel fekvő terület hasznosításának terve már nem új történet. A vállalat 2002-ben kötött szerződést az Engel ingatlanfejlesztő társasággal, a Rába tulajdonában lévő telken történő ingatlanfejlesztésre. A vállalat tavaly márciusban azonban felmondta az Engel-szerződést, a szerződésben kikötött felmondási okokra hivatkozva.

A felmondást követően a Győr központi részén fekvő, a Rába tulajdonában álló, és érvényes rendezési tervvel rendelkező 43 hektár - nem számítva a már értékesített 2.6 hektárt - a jövőbeni ingatlanfejlesztés szempontjából szabad rendelkezésű terület lett.

Az elmúlt hónapokban többször is felröppent a hír, miszerint a vállalat komplex ingatlanstratégiát hirdet meg a győri városvezetéssel karöltve, az eseményre végül ma került sor.

Városrét ingatlanfejlesztési projekt

A Rába az elmúlt években működési igényeinek megfelelően győri tevékenységét egy telephelyre koncentrálta, így 43 hektáros területet szabadított fel Győr belvárosának szomszédságában. A jó adottságokkal rendelkező, Duna parton fekvő területeket a lehető legmagasabb ingatlanérték elérése érdekében a társaság kiürítette, előkészítve azok későbbi értékesítését. A Rába a per-, igény- és tehermentes ingatlan optimális hasznosítására az önkormányzattal közösen, professzionális ingatlanszakértő társaság bevonásával dolgozott ki új koncepciót a megváltozott feltételekhez igazodva.

Borkai Zsolt elmondta, nagyjából egy éve tartottak már egy közös sajtótájékoztatót a Rába ingatlanok hasznosításáról, és a város vezetése már akkor elkötelezte magát a közös együttműködés mellett. Azóta elkészült egy városfejlesztési "portfólió", amelyet potenciális befektetőkkel kívánnak megismertetni. "Győr elkötelezettsége és a Városrét projektben való részvétele a szakmai támogatás mellett az adminisztratív területen és a támogatási források felkutatásában is megnyilvánulhat a jövőben. Mindez jelentősen előremozdíthatja a projekt megvalósulását és ezáltal Győr modern, 21. századi fejlődését."

Régi adósságát törleszti ma a Rába, kezdte beszédét Pintér István, hiszen az ingatlanstratégia bemutatását korábbra ígérte a vállalat. Részben a válság az oka, ami miatt csúszott a Rába ingatlanok hasznosítási stratégiáját meghirdethessék. Első lépésben a vállalatot likviditási szempontból kellett stabilizálni, és mivel a menedzsment úgy ítéli meg, hogy a gazdasági világválságból már kifelé tartunk, ideje az ingatlanok hasznosítására koncentrálni.

"A város támogatása mellett a javuló ingatlanpiaci és városfejlesztési kilátások is új lendületet adhatnak a korábbinál rugalmasabb fejlesztési koncepció megvalósításához. A jövőben vállalatunk az önkormányzattal karöltve szakértő cég bevonásával hazai és nemzetközi fórumokon is meg kíván jelenni a Városrét fejlesztési koncepciójával és erőteljes lépéseket tesz annak érdekében, hogy befektetőket és finanszírozókat találjon a fejlesztésekhez, így biztosítva a maximális részvényesi érték elérését."- emelte ki Pintér István.

Ami új a Rába ingatlanok hasznosításával kapcsolatban, az egyrészt a helyi viszonyok megváltozása, hiszen Győr Pintér szerint egy fenntartható növekedési pályára állt, és a helyi ingatlanpiacon is megindult egyfajta élénkülés

A projekt várható értéke mintegy 150 milliárd forint, a fejlesztések több ütemben valósulhatnak meg, a különböző típusú fejlesztések párhuzamosan zajlanak majd a következő 10-15 évben.

Kerekes György elmondta, jelenleg 5 ütemben tervezik a Rába-telek hasznosítását. Az első fázisban a vízparti lakóterületek kialakítása történne meg, a második ütemben a belsőbb területeken épülnének lakóingatlanok, a harmadik ütemben exlúzív lakóingatlanok készülnének, a későbbi ütemekben azokat az intézményeket építhetik fel, amelyek kiszolgálják a lakóterületet.

A tervek között szerepel, hogy nemzetközi befektetői kör előtt is ismertté tegyék a projektet, tehát külföldi kiállításokon konferenciákon is részt kívánnak venni a Városrét ingatlanfejlesztési projekttel.

Külső tanácsadó segítségével keresik meg az "A kategóriás" befektetőket, mondta el Pintér, ez lehet arra garancia, hogy a vállalat elkerülje az olyan kudarcokat, mint amilyen az előző fejlesztőtárssal előfordulhatott. Borkai hozzátette, a városközponti telek mintegy torzóként áll Győrben, ezért mindenki abban érdekelt, hogy minél gyorsabban elkezdődjenek a fejlesztések. Győr városa nem tervezi, hogy bármilyen intézményt áttelepítsenek a Rába-telekre, tehát ilyen jellegű kötelezettségvállalás nincsen.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF