Tárgyalni kezd az Opus és az MVM a Mátrai Erőmű eladásáról
Üzlet

Tárgyalni kezd az Opus és az MVM a Mátrai Erőmű eladásáról

Portfolio
Tárgyalásokat kezd az Opus Global a Mátrai Erőmű eladásáról – olvasható a BÉT-en közzétett közleményben. Egyelőre egy szándéknyilatkozatot írtak alá az MVM-mel, mint potenciális vevővel.

A múlt hét folyamán már szivárogtak ki olyan hírek, miszerint az Opus Holding a Mátrai Erőmű eladására készülhet. A társaság egy mai közleményében megerősítette ezeket az információkat, közölte, hogy a cég, valamint a Status Energy Magántőkealap, mint eladók tegnap (november 19-én) szándéknyilatkozatot írtak alá az MVM-mel, mint potenciális vevővel.

A szándéknyilatkozat aláírásával a felek kijelentették, hogy tárgyalásokat kezdenek egymással a Mátrai Erőmű 72,66 százalékos közvetett tulajdoni hányadának értékesítéséről.

A szándéknyilatkozat egyik fél számára sem jelent szerződéskötési kötelezettséget vagy bármely más kötelező erejű kötelezettségvállalást – emlékeztet az Opus a közleményében.

Az Opus másfél éve vette meg az ország második legnagyobb erőművét, ami azonban azóta veszteséget termelt, nagyrészt a szén-dioxid-kvóták drágulása miatt. Az Index úgy tudja, hogy az Opus az Émász áramhálózatának egy részét vagy egészét veheti meg, miután a Mátra Erőműtől „megszabadultak”. Információik szerint a két üzlet hivatalosan párhuzamosan fut majd egymással.

A mátrai blokkok még a 2020-as években bezárásra kerülhetnek a szigorodó klímaváltozási szabályozás következtében. Králik Gábor az Opus energiadivíziójának vezetője a Portfolio Energy Investment Fórumán azt hangsúlyozta, hogy az E.Onhoz hasonló üzletmodellben látja a jövőben az értéket, ezért inkább az energiahálózatok üzemeltetése fele tervez elmozdulni a társaság az áramtermelés irányából. 

Az Opus négy stratégiai üzletágának egyike az energiaszektor, aminek szerves részét képezi a Mátrai Erőmű. A cégnél nagy súlya van a szegmensnek, a legutóbbi gyorsjelentése szerint a működési bevétel több mint harmadát adja (2019 első félévében). Az üzletágban nagy átalakulás kezdődött, az Opus néhány hete bejelentette a Tiszántúli Áramhálózat Zrt. megvásárlását. Gál Miklós, az Opus vezérigazgatója nemrég a Portfolio-nak adott interjújában elmondta, hogy az energetika a cég egyik fejlődő divíziója, ahol a szolgáltatások irányába igyekeznek lépéseket tenni.

A befektetők nem fogadták jól a hírt, az Opus árfolyama közel 1,6 százalékot esett ma.

OPUS árfolyamának alakulása
Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
sustainable tech 2024