Évek óta erre vártak a befektetők: Hasznosítja ingatlanvagyonát a Rába

Portfolio
Az előzetes tárgyalásokat követően a Rába vételi ajánlatot kapott Európa egyik vezető multinacionális kereskedelmi vállalatától a Győr belvárosában található ingatlanvagyona egyik elemére. A Városrétként ismert terület kereskedelmi zónának minősített részét több éves előkészítő munka eredményeként, a korábbi rendezési terveknek megfelelően hasznosítják.

Ingatlant ad el a Rába

A Rába a kétezres évek elején működési igényeinek megfelelően egy telephelyre koncentrálta győri tevékenységét, ezzel 43 hektáros területet szabadítva fel Győr belvárosának közvetlen közelében. A Mosoni-Duna partján fekvő, jó adottságokkal rendelkező területeket a lehető legmagasabb ingatlanérték elérése érdekében a társaság kiürítette, előkészítve későbbi értékesítésüket. A Városrét fejlesztésének megkezdéséhez korábban komplex rendezési terv is készült, és a Rába ingatlanszakértők bevonásával folyamatosan dolgozott azon, hogy befektetőket találjon a hasznosítás céljából.

Forrás: Rába

Az ajánlat szerint a várhatóan 2 milliárd forintot is meghaladó értékesítés az ingatlan kereskedelmi célra kijelölt részén, az egész terület integritását figyelembe véve fog megtörténni.

Az üzlet dokumentumait a következő hónapokban véglegesíthetik, ami magában foglalja a partner részéről a jóváhagyást is. A tervek szerint a felek által kidolgozott tranzakció a Rába jövő év áprilisi közgyűlésén kerülhet végleges elfogadásra. A részvényesek jóváhagyásával valósulhat meg a Városrét-ingatlan hasznosításának első lépése, amely reményeink szerint lendületet adhat a minőségi területek további értékesítésének – hangsúlyozta Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Hosszú sztori

A Rába ingatlanvagyonának esetleges hasznosítása már hosszú ideje sztori, a vállalat kiürítette a területet, de azon fejlesztések nem kezdődtek el, egyrészt azért, mert eddig nem állapodott meg a Rába potenciális érdeklődővel, másrészt azért nem, mert a Rába maga nem kívánt ingatlanfejlesztési tevékenységgel foglalkozni.

Az ingatlan hasznosítását régóta a részvényesek, befektetők is szorgalmazták, hiszen azzal az ingatlanvagyon, mint érték láthatóvá válna, ezáltal emelkedhetne a Rába kapitalizációja, árfolyama. A vállalat könyveiben a 2018-as beszámoló alapján bekerülési értéken, 338 millió forinton szerepel a befektetési célú ingatlan, miközben tavaly év végén az ingatlan valós értéke 5,34 milliárd forint volt, ezt a valós értéket egy külső független értékbecslő állapította meg. A belvároshoz közeli, Duna-parti telek hasznosításáról Győr városával még 2011-ben ingatlanprojektet álmodott meg a Rába, akkor a cél egy komplementer városközpont létrehozása volt, a projekt várható értékét mintegy 150 milliárd forintra becsülték akkor a felek, a projekt azonban nem valósult meg.Tavaly februárban az a pletyka terjedt el a piacon, hogy a Rába ingatlanvagyonának hasznosításával kapcsolatban előrelépés történt, az is felmerült, hogy a Rába külön társaságba helyezné ki az ingatlanvagyonát, és akár SZIT-ként tőzsdére vinnék az ingatlant tartalmazó vállalatot. Akkor egyébként a Rába befektetői kapcsolattartója, Steszli Ádám azt mondta, hogy a történet ott tart, hogy a 43 hektáros területet olyan állapotba hozták, hogy értékesíthető legyen a potenciális érdeklődők számára, de az akkori állapot szerint a Rába nem kapott olyan megkeresést, ami alapján hamarosan tranzakcióra kerülne sor.

A mostani bejelentés egyértelműen pozitív a Rába szempontjából, hiszen az eddig hasznosítatlan ingatlanvagyon egy része értékesítésre kerül, az ingatlanvagyon láthatóvá válik. A tranzakció értékelése nem könnyű, hiszen a mai közleményből nem derült ki, hogy a teljes terület mekkora részét értékesíti a Rába. 

A tranzakcióval kapcsolatban megkérdeztük Steszli Ádámot, a Rába befektetői kapcsolattartóját, aki a Portfolio kérdéseire elmondta, hogy valószínűsíthető, hogy az állami többségi tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő jóváhagyhatja az ügyletet 2020 áprilisában, a közgyűlésen, ugyanis már régóta a stratégia része az ingatlanok értékesítése, a vevők pedig nem hemzsegtek eddig. Egyéb bevételként jelenhet meg az ingatlanértékesítése 2020-ban, mellyel szemben a könyv szerinti érték kerülhet költségelésre, ami azt jelenti, hogy az értékesítés bevétele jóformán teljes egészében profitként jelentkezhet a kimutatásokban. Ezenkívül jó eséllyel felfele módosíthatják a maradék ingatlanvagyonra becsült 3,34 milliárd forintos értéket is, most hogy már van precedens jellegű tranzakció, és erre felbuzdulva még az is lehet, hogy a Rába változtatni fog számviteli politikáján, és a piaci értéken fogja nyilvántartani ingatlanjait a jelenlegi könyv szerinti értéklési módszer helyett. A 2 milliárd forint közeli nyereség egy része kerülhet csak osztalék formájában kifizetésre valószínűleg, ugyanis a vállalat jelenleg egy modernizációs programon esik át, melynek több tízmilliárd forintos költsége van, mondta el a Portfolionak Steszli Ádám.

Megkérdeztük a Rábát követő OTP elemzőjét is, aki azt nyilatkozta, hogy mindezek következtében jó eséllyel emelheti az OTP a Rábára eddig számolt 1350 forintos célárát, mely már az aktuális 1170 forintos árfolyamhoz viszonyítva is 15 százalékos felértékelődési potenciált rejt magában.  

Ugrik az árfolyam

Idén 10 százalékot esett a Rába, ma a hír megjelenése után nem sokkal csak mérsékelten mozdult el az árfolyam.

Update (14:55): A Rába árfolyama a hír megjelenése után nem sokkal nagyot ugrott, már 7,6 százalékos pluszban, 1200 forinton is álltak a jegyzések, jelenleg közel 5 százalék pluszban áll a Rába árfolyama.

Átlagosnál jóval nagyobb forgalom

Update (15:50)

A Rábában jelenleg 36 millió forint értékben születtek kötések, mely az átlagos 4,6 millió forintos napi forgalom közel nyolcszorosa, és még több mint egy óra van hátra a kereskedésből.

Címlapkép: Rába

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF