Pályázaton nyert az OTT-One, izgalmas projektbe kezdenek

Portfolio
Az OTT-One Nyrt. közölte: a társaság támogatási kérelmet nyújtott be a GINOP-2.1.2-8-1-4-16 kódszámú, „vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” tárgyú pályázatban, és pozitív elbírálásban részesült. A társaság számára megítélt összeg 364 369 720 forint. A cég egy mesterséges intelligencián alapuló kutatásfejlesztési projektbe kezd.

A társaság a támogatás elnyerésével egy időben bejelentette, hogy egy mesterséges intelligencián alapuló kutatásfejlesztési projektbe kezd, amelynek összeköltsége 662 490 400 forint. A projekt neve „Surface Anomaly Detection (SAD)” – idegen tárgyak azonosítása védett területeken és kritikus útvonalon.

A kutatás-fejlesztési projekt célja, hogy egy olyan komplex, megbízható és költséghatékony megoldást kínáló, mesterséges intelligenciára, különösen a gépi látásra és tanulásra támaszkodó szoftveres és szenzorikai megoldás, illetve irányítóközpont jöjjön létre, amely lehetővé teszi az olyan védett területek, útvonalak, mint a repülőterek, repülőtéri gurulóutak, elzárt területek, futópálya, útszakaszok, határszakaszok, versenypályák (pl. Forma1) szenzorokkal történő folyamatos-, automatizált vizsgálatát, azokon idegen tárgyak azonosítását.

Számos olyan kritikus terület és útvonal létezik, amelyek esetében komoly kihívást jelent az olyan idegen tárgyak azonosítása, amelyek megzavarhatják, illetve veszélyeztethetik a normál működést. Ilyenek lehetnek például a reptéri kifutópályákra befutó kisállatok, az autópályákra felhordott törmelék és betondarabok, illetve a vasúti sínekre dőlt faágak, de akár a sípályák közelében kialakuló hócsuszamlások is.

A társaság által kifejleszteni kívánt megoldás ezen problémákat hivatott orvosolni, a mesterséges intelligencia eszköztárát a gépi látás tökéletesítésére használva. A szenzorokból származó jelek feldolgozását egy képfelismerő szoftver végzi, amely alkalmas a képi azonosítással az adott területen a környezetbe nem illő tárgy vagy személy meghatározására, akár valós időben is. A szoftver mögötti AI algoritmusoknak változó környezetben és fényviszonyok mellett kell felismernie a protokoll szerint idegen tárgyat, majd arról értesítést küldenie a központi rendszernek, amely döntési javaslatot közvetít a SAD operátor személyzetnek. A jeltovábbításhoz kapcsolódóan azonosításra és integrálásra kerülnek a projekten belül azok a kibervédelmi megoldások, amelyek védik bármilyen külső manipulációtól a továbbított jelet, valamint a központi rendszert.

A fejleszteni kívánt megoldással kiszolgálható területek közül az egyik a repülőtér üzemeltetés területe. Az idegen tárgyak detektálásának problémakörét napjainkban jellemzően manuális módszerekkel kezelik, a jelenleg elérhető automatikus megoldások pedig rendkívül magas áruk és költséges üzemeltetésük miatt nem kínálnak megfelelő, széles körben implementálható alternatívát. A kutatásfejlesztési projekt célja, hogy ne csak a manuális munkával ellenőrzést végző ügyfeleknek kínáljon megoldást, hanem azoknak is, akik már rendelkeznek valamilyen automatizált, de költséges és kevésbé hatékony megoldással.

A pályázat megvalósulási idejéről és az operatív kezdés időpontjáról – amely akár több hónap átfutású is lehet –, valamint a pályázat befejezésének tervezett időpontjáról (amely pedig az operatív kezdés idejétől függ) a társaság külön tájékoztatást tesz majd közzé.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF