Hadiiparban terjeszkedhet a Rába, ugrik az árfolyam

Portfolio
Új harcjármű gyártása indulhat Magyarországon, a külügyminiszter Szijjártó Péter bejelentése szerint a Rábával közösen fog gyártani az egyik legnagyobb szingapúri hadiipari vállalat. A tervek szerint a későbbiekben a teljes gyártás átkerülhet Magyarországra, a hír hatására megugrott a Rába árfolyama, jelenleg közel 15 százalékos a plusz.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, hamarosan egy újabb harcjármű gyártása indulhat el Magyarországon, a fontosabb részletek a következők:

  • Szijjártó Péter bejelentése alapján akár komplett harcjárművek gyártása is történhet majd Magyarországon, a külügyminiszter az egyik legnagyobb szingapúri hadiipari vállalattal tárgyalt, a tervek szerint a Rábával közösen fog megindulni a gyártás.
  • A tervek szerint a Rába futóműveket fog gyártani az egyelőre meg nem nevezett szingapúri hadiipari vállalatnak a harcjárműveihez, a későbbiekben a teljes gyártás átkerülhet Magyarországra.
  • A Portfolio szerint a meg nem nevezett szingapúri vállalat az ST Engineering lehet, gazdaságilag és haderőfejlesztési szempontból is előnyös lenne egy ST-üzem megjelenése Magyarországon a korábban bejelentett Rheinmetall Lynx-gyár, kiskunfélegyházi kézifegyvergyár és gyulai Airbus-gyár mellé.
  • Szijjártó Péter hangsúlyozta a videójában, hogy még folyamatban vannak a tárgyalások, így semmi sem biztos egyelőre.

A Rába a magyar tőzsdén cég, többségi tulajdonosa a magyar állam; a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül 74,34 százalékos részesedést birtokolnak a cégben. A hír hatására megugrott a Rába árfolyama, jelenleg 14,94 százalékos pluszban áll a papír. A jelentős mai árfolyamemelkedés ellenére idén  22,08 százalékot esett a Rába árfolyama.

Címlapkép: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF