Így segítünk számítógépének és eszközének tisztaságának megőrzésében

Míg egyes bűnözők az adataira kíváncsiak – például bankszámla-adataira, beérkező leveleire vagy online jelszavaira –; mások arra törekedhetnek, hogy átvegyék az irányítást eszköze – számítógépe, táblagépe vagy telefonja – felett.

A bűnözők ezután arra használhatják eszközét, hogy további eszközöket keressenek, amelyek felett átvehetik az irányítást. Gyakran számítógépek seregeit használják arra, hogy webhelyeket üssenek ki az internetről, vagy hogy áttörjenek azok biztonsági rendszerein.

Az egyik leggyakoribb mód, amivel a bűnözők átvehetik az irányítást számítógépe felett az, ha kártékony szoftvert, úgynevezett rosszindulatú programot telepítenek rá. Ön is segíthet megvédeni számítógépét a rosszindulatú programoktól, ám a Google szintén keményen dolgozik azon, hogy megvédje Önt: biztonsági szakemberek százai dolgoznak folyamatosan, hogy megőrizzék az Ön eszközeinek és adatainak biztonságát.

Segítünk elkerülni a rosszindulatú programokat

Ahogyan a Google keresi az interneten a legjobb válaszokat az Ön kérdéseire, ugyanúgy keressük az olyan webhelyeket, amelyek veszélyesnek tűnnek a felhasználókra nézve, vagy rosszindulatú programot tartalmaznak. Minden nap több mint 10 000 ilyen nem biztonságos webhelyet azonosítunk és jelölünk meg, hozzávetőlegesen 14 millió Google keresési eredménynél, valamint 300 000 letöltésnél jelenítünk meg figyelmeztetéseket, amelyek felhívják a felhasználó figyelmét, hogy valami gyanús dolog húzódhat meg egy konkrét webhely vagy link mögött.

Ugyanezt a technológiát használjuk annak azonosítására is, ha valaki olyan üzenetet küld Önnek Gmailen, amely veszélyes lehet, vagy rosszindulatú programot tartalmazhat, illetve akkor is, amikor figyelmeztetjük Önt, ha olyasmit próbál letölteni egy webhelyről, ami csengőhangnak vagy PDF-nek tűnik, ám titokban olyan kódot tartalmaz, amely ártalmas lehet számítógépére.

A Google mérnökei további védelmi vonalakat építettek a Chrome böngészőbe, amelyek még akkor is megakadályozzák, hogy a rosszindulatú programok telepítsék magukat a számítógépre, ha ilyesmit tartalmazó oldalra látogat, és minimalizálják az ilyen programok hatását a számítógépre nézve.

Segítségünkkel naprakész lehet

Az egyik mód, amivel a bűnözők időnként hozzáférést szerezhetnek számítógépéhez, az az ismert biztonsági hibák keresése az eszközén futó szoftverek régi verzióiban. Tudják, hogy sok ember nem mindig frissíti számítógépes szoftvereit és programjait a legfrissebb verzióra, amely a legjobb védelemmel rendelkezik. Ezt a Google is tudja, ezért terveztük meg úgy a Chrome böngészőt, hogy minden indítás alkalmával automatikusan a legújabb verzióra frissítsen, így naprakész védelemben részesülhet külön erőfeszítés nélkül.

A Chrome-nak időnként más szoftverekkel is együtt kell működnie. E szoftvereket plug-ineknek hívják, és olyan funkciókat látnak el, mint például a képek vagy videók megfelelő megjelenítése. Ezek a plug-inek szintén módot adhatnak a bűnözőknek, hogy átvegyék az irányítást számítógépe felett. Ha a Chrome egy elavult, biztonsági problémákkal rendelkező plug-int észlel, a legfrissebb, biztonságos verzió beszerzéséig letiltja azt, és megjelenít egy üzenetet, amelyben a plug-in frissítésének szükségességéről tájékoztat.

Segítségünkkel megőrizheti mobileszköze biztonságát

A Google Android rendszerét futtató okostelefonok hasonló védelemmel rendelkeznek, amely csökkenti a károsodás veszélyét.

Az Android megköveteli, hogy a Google Play Áruház minden alkalmazása sorolja fel, hogy milyen típusú adatokat gyűjt, illetve melyekhez fér hozzá az Ön eszközén, hogy Ön eldönthesse, megbízik-e az alkalmazásban, vagy sem. Ezenfelül automatikusan átfésüljük a Google Playt, és letiltjuk, valamint eltávolítjuk a kártékony programokat, illetve egyes Android-telefonokon a Google Alkalmazás-ellenőrző szolgáltatás ellenőrzi a potenciálisan veszélyes alkalmazásokat függetlenül attól, hogy honnan telepíti azokat. Így, ha ismeretlen forrásból – például az internetről vagy harmadik fél alkalmazásboltjából – telepít alkalmazásokat, ez az ingyenes szolgáltatás további védelmi vonalat nyújt.