Kerülje el az átveréseket

Nem, valószínűleg nem nyert a lottón. Otthoni munkával nem lehet ennyit keresni. Az az üzlet pedig túl jó ahhoz, hogy igaz legyen.

Az internet nagyszerű hely, de nem minden szereplőjének tisztességesek a szándékai. Íme, három egyszerű mód, amellyel elkerülheti a csalókat, és megőrizheti a biztonságát az interneten:

Óvakodjon az ajándékot hozó idegenektől

Az olyan üzeneteknek valószínűleg hátsó szándékaik vannak, amelyek gratulálnak, mivel Ön volt egy webhely egymilliomodik látogatója, táblagépet vagy más ajándékot ígér egy kérdőív kitöltéséért, illetve gyors és könnyű meggazdagodási módokat vagy munkákat reklámoz („Legyen gazdag mindössze napi két óra otthoni munkával!”). Ha valaki azt mondja Önnek, hogy nyert, és megkéri, hogy töltsön ki egy űrlapot személyes adataival, ne essen kísértésbe, el se kezdje kitölteni azt. Még akkor is elküldheti az információt a csalóknak, ha nem nyomja meg a „küldés” gombot, csak elkezdi beírni adatait az űrlapba.

Ha olyan üzenetet kap egy ismerősétől, ami nem rá vall, akkor lehetséges, hogy fiókját feltörte egy kiberbűnöző, aki pénzt vagy információt próbál szerezni Öntől, ezért körültekintően válaszoljon. Gyakori taktika, hogy megkérik, sürgősen küldjön pénzt, arra hivatkozva, hogy egy idegen országban ragadtak vagy ellopták telefonjukat, ezért nem lehet felhívni őket. Az üzenetben felszólíthatják, hogy kattintson egy linkre egy kép, cikk vagy videó megtekintéséhez, ám ez valójában olyan webhelyre vezet, amely ellophatja adatait – szóval gondolja meg, mire kattint!

Nézzen utána

Ha az interneten vásárol, nézzen utána az eladónak, és óvakodjon a gyanúsan alacsony áraktól épp úgy, ahogyan azt a helyi boltban való vásárláskor tenné. Alaposan vizsgálja meg az online ajánlatokat, amelyek túl jók ahhoz, hogy igazak legyenek. Senki sem akarja, hogy hamisított terméket sózzanak rá. Azoknak a személyeknek, akik általában nem leértékelt, drága termékeket vagy szolgáltatásokat kínálnak ingyen vagy 90% kedvezménnyel, valószínűleg rosszindulatú szándékaik vannak. Ha a Gmailt használja, figyelmeztetést láthat képernyője tetején, ha olyan e-mailt olvas, amely rendszerünk szerint csalás lehet – ha ezt a figyelmeztetést látja, kétszer is gondolja meg, mielőtt válaszol az e-mailre.

Óvakodjon a Google márkát használó csalásoktól. A Google nem működtet lottót. Nem fizettetünk betanítási díjat új alkalmazottainkkal – ha olyan levelet kap, amely szerint a Google felvette Önt, ám a kezdés előtt betanítási díjat kell fizetnie, csalással áll szemben. Óvakodjon az olyan személyektől, akik azt állítják, hogy a Google Wallet segítségével árusítanak autókat. További információ a Google márkát használó különböző csalásokról.

Ha kételkedik, törekedjen a biztonságra

Egyszerűen rossz érzése van egy hirdetéssel vagy ajánlattal kapcsolatban? Bízzon megérzéseiben! Csak biztonságos, ellenőrzött és megbízható webhelyen lévő hirdetésekre kattintson, illetve csak ilyen helyeken vásároljon termékeket.

Sok online vásárlási felület rendelkezik megbízható kereskedői/eladói programmal. Ezek az eladók általában jól látható igazolási pecséttel rendelkeznek profiljukon. A vásárlási felület irányelveit áttekintve bizonyosodjon meg róla, hogy ez a szimbólum vagy igazolás valódi. Ha a felületen nincs hasonló program, nézze meg az eladóról szóló vélemények számát és minőségét.

Ha pedig rossz hirdetést látott, vagy ilyenre kattintott a Google-on, kérjük, tudassa velünk, hogy tehessünk ellene.