Használjon biztonságos hálózatokat

Célszerű különösen körültekintően eljárni, ha olyan hálózatról csatlakozik az internetre, amelyet nem ismer, vagy amelyben nem bízik, például amikor egy helyi kávézó ingyenes Wi-Fi hálózatát használja. A szolgáltató figyelheti a hálózat teljes forgalmát, amelybe beletartozhatnak a személyes adatok is.

Ám ha olyan szolgáltatást használ, amely titkosítja az internetszolgáltatással való kapcsolatát, sokkal nehezebb lesz másoknak megfigyelni az Ön tevékenységét. Alapértelmezés szerint a Gmail kapcsolatot titkosítjuk az Ön számítógépe és a Google között – ez segít megakadályozni, hogy mások megfigyeljék az Ön Google-tevékenységét. Ezt a védelmet, amelyet egész munkamenetre kiterjedő SSL titkosításnak nevezünk, akkor is alapértelmezettként használjuk, ha Ön bejelentkezett a Google Drive-ba és sok más szolgáltatásba.

Böngészés közben ellenőrizze a webhellyel való kapcsolatra vonatkozó jelzéseket.

Először is nézze meg a címsávot a böngészőben, hogy az URL valódinak tűnik-e. Ellenőrizze azt is, hogy az internetes cím https:// előtaggal kezdődik-e, amely azt jelzi, hogy a webhellyel való kapcsolat titkosított, és jobban ellenáll a manipulációnak és a megfigyelésnek. Egyes böngészők egy lakat ikont is tartalmaznak a címsávban a https:// előtag mellett, hogy egyértelműbben jelezzék: a kapcsolat titkosított, és Ön biztonságosabban kapcsolódik.

Amikor nyilvános Wi-Fi hálózaton keresztül és titkosítás nélkül csatlakozik, az Ön környezetében bárki megfigyelheti a számítógépe és a Wi-Fi hotspot között áramló információt. Nyilvános hálózatokon tartózkodjon az olyan fontos tevékenységektől, mint a bankolás vagy a vásárlás.

Ha otthon Wi-Fi-t használ, ne felejtsen el jelszót megadni a router védelmére. Kövesse internetszolgáltatójának vagy a router gyártójának saját jelszó megadására vonatkozó utasításait a router alapértelmezett jelszavának használata helyett, amelyet a bűnözők ismerhetnek. Ha a bűnözők hozzá tudnak férni routeréhez, megváltoztathatják beállításait, és megfigyelhetik online tevékenységét.

Végezetül biztosítsa otthoni Wi-Fi hálózatát úgy, hogy más személyek ne használhassák azt, így egy extra védelmi vonalat hozhat létre. Ezt úgy teheti meg, hogy jelszót állít be a Wi-Fi hálózat védelmére – csakúgy, mint más jelszavak esetén, válasszon hosszú, egyedi, számokból, betűkből és szimbólumokból álló karakterláncot, így mások nem tudják könnyen kitalálni a jelszavát. A fejlettebb védelem érdekében válassza a WPA2 beállítást hálózatának konfigurálásakor.

Biztonsági eszközök

Fedezze fel a Google öt legjobb internetes biztonsági funkcióját, melyek célja az Ön és családja biztonságának megőrzése az interneten.

Google-fiók

Tegye még biztonságosabbá Google-fiókját

A kétlépcsős azonosítás engedélyezésével extra védelmi vonalat adhat Google-fiókjához. A kétlépcsős azonosítás bekapcsolása esetén a Google biztonsági kódot küld telefonjára, ha valaki ismeretlen számítógépről próbál belépni fiókjába. Ez azt jelenti, hogy ha valaki ellopja vagy kitalálja jelszavát, a potenciális támadó továbbra sem tud bejelentkezni az Ön fiókjába, mert nincs nála az Ön telefonja. Így már a tudásával (a jelszava) és egy eszközzel (a telefonja) is védi magát.

További információ

Nyissa meg beállításait úgy, hogy a jobb sarokban lévő nevére vagy képére, majd a Fiók lehetőségre kattint.

Kattintson felül a Biztonság lehetőségre. A Jelszó mezőben kattintson a „Kétlépcsős azonosítás” melletti Beállítás lehetőségre.

Ekkor az útmutató lépésről lépésre végigvezeti a beállítási folyamaton.

Ezután visszakerül a kétlépcsős azonosítás beállításaihoz. Tekintse át a beállításokat, és adjon hozzá másodlagos telefonszámokat.

Elkészült! Legközelebb, ha bejelentkezik, SMS-ben ellenőrző kódot fog kapni.

Google Chrome

Privát böngészés az interneten

Ha privát módon szeretne böngészni az interneten, használja az inkognitómódot a Chrome böngészőben számítógépén, táblagépén vagy telefonján. Az inkognitómódban felkeresett oldalakat és letöltött fájlokat a Chrome nem rögzíti a böngészési és letöltési előzmények között.

További információ

Kattintson a Chrome-menü → Új inkognitóablak lehetőségre a böngésző eszköztárán.

Egy új ablak nyílik meg, melynek sarkában az inkognitómód ikonja látható. A kilépéshez egyszerűen zárja be az ablakot.

Google-fiók

Az Ön Google-fiókja, ahogy Ön szeretné

A Fiókbeállítások oldalon megtekinthetők a Google-fiókhoz tartozó szolgáltatások és információk, és módosíthatók a biztonsági és adatvédelmi beállítások.

További információ

Nyissa meg a beállításokat úgy, hogy a jobb sarokban lévő nevére vagy képére, majd a Fiók lehetőségre kattint.

Google-fiók

Értesítés kérése, ha a neve megjelenik az interneten

Az Én a weben segít megérteni és kezelni, hogy mit látnak az emberek, amikor Önre keresnek a Google-on. Segítségével Google Értesítőket állíthat be, így figyelemmel követheti az Önről online megjelenő információkat, és automatikus javaslatokat láthat olyan keresőkifejezésekről, amelyeket érdemes lehet szemmel tartania.

További információ

Jelentkezzen be Google-fiókjába, és keresse meg az „Én a weben” szakaszt.

Kattintson az Internetértesítők kezelése lehetőségre, majd kattintson a piros gombra értesítés létrehozásához.

A neve megjelenik a szövegmezőben. Kattintson a szövegmezőre további javasolt értesítések megtekintéséhez.

Értesítő hozzáadásához kattintson a Hozzáadás lehetőségre. A szerkesztéshez kattintson a ceruza ikonra, a törléshez pedig a kuka ikonra.

A „Milyen gyakran” legördülő menüben válassza ki az értesítések gyakoriságát.

Google-fiók

Kezelje a Google-fiókjában tárolt adatokat

A Google Irányítópult megjeleníti Google-fiókja tartalmát, és áttekintést nyújt a fiókban végzett legutóbbi tevékenységeiről. Egyetlen központi helyről, könnyedén tekintheti meg adatait és tevékenységét, és érheti el az olyan szolgáltatásokhoz tartozó beállításait, mint a Blogger, a Naptár, a Dokumentumok, a Google+ és még sok más.

További információ

Keresse fel az Irányítópult funkciót, ahol megtekintheti a Google-fiókjához tartozó tevékenységek összefoglalását, és kezelheti személyes beállításait.

Itt megtekintheti és kezelheti a Google-fiókjában tárolt adatokat.

További biztonsági eszközök megtekintése