Utcakép-esettanulmányok

Az Autori szalaghirdetésképe

Hogyan forradalmasította az Autori az útkarbantartást Finnországban az Utcakép segítségével?

Az útburkolat hibái, a már nem aktuális felfestések és a rosszul megvilágított utcák nap mint nap bosszúságot okoznak az autósoknak és a településeknek szerte a világban. Azonban az Autori nevű, infrastruktura-karbantartási projektek tervezésével foglalkozó finn szoftvercég kidolgozott egy módszert, amellyel a Google Térkép Utcakép funkcióját bevetve hatékonyabban tudja gyűjteni és elemezni az utcaszintű adatokat.

40 000 km

lefényképezett út

8 millió

közzétett kép

50 millió

megtekintés

útadatok

20

útadat-rögzítési projekt

Az útkarbantartás korszerűsítése Finnországban

Az 1988-ban alapított Autori olyan szolgáltatásként nyújtott szoftveres (SaaS) megoldásokat kínál a finn útkarbantartó hatóságoknak, alvállalkozóinak és a külső tanácsadóknak, amelyekkel kezelhető az útkarbantartás, cselekvési tervek készíthetők, valamint összehangolhatók a munkák. Az utak állapotának egész országra kiterjedő figyelése amellett, hogy nagyon időigényes, rengeteg pénzt is felemészt – az Autori azonban egyedülálló lehetőséget talált ezen a problémás területen, ahol más cégek csak a kiadásokat látják. Saját Utcakép-képeikre és SaaS-megoldásukra támaszkodva olyan eszközt alkottak, amely megkönnyíti az útkarbantartási infrastruktúra adatainak kezelését és a döntéshozatalt Finnországban.

A gyorsaság és az adatmegosztás igénye

Az útkarbantartásért felelős hatóságok hagyományosan minden utat fizikailag bejárva állapították meg, hogy milyen munkákat kell elvégezni az úthálózat különböző pontjain. Ez több száz kilométeres vezetéssel járt, amelynek során gyakran meg kellett állni a feljegyzések készítéséhez. Ez nemcsak káros a környezetre, hanem költséges, erőforrás-igényes, továbbá rengeteg időt is felemészt. A digitalizált, környezetbarátabb megoldás iránti igény szokatlan megoldások kidolgozására sarkallta az Autori mérnökeit. És az Utcakép volt az első utcaszintű vizualizációs megoldás, amely az eszükbe jutott.

Az útkarbantartások hatékony nyomon követéséhez rendszeresen kell hatalmas mennyiségű adatot megosztani számos különböző féllel. Az Utcakép minden szükséges eszközt biztosít a felhasználók közötti adatmegosztás megkönnyítéséhez – minden okostelefon-használó számára elérhető, és nem igényel bejelentkezést vagy szoftvertelepítést. Bár az Utcakép rendszerét már korábban is használták útkarbantartási célokra, az adatok naprakészen tartása jelentette a legnagyobb kihívást. Erre a problémára az Utcakép és a karbantartási szoftverünk integrálása kínált megoldást.

Ari Immonen, az Autori digitalizációs tanácsadási részlegének vezetője

Az Autori története

Az online és az offline munka kombinálása a közutak biztonságáért

2017 elején az Autori elkezdett 360 fokos képeket készíteni Finnország állami fenntartású útjairól, és feltöltötte őket a cég Google-fiókjába közzétételre. Azóta 40 000 kilométernyi állami fenntartású utat fényképeztek le, és 8 millió képet töltöttek fel, digitalizálva ezzel az útkarbantartás kezelését. Az Utcakép és saját SaaS-megoldásaik integrálásával nagyban megkönnyítették a hatóságok számára a naprakész útszakaszadatokhoz való távoli hozzáférést.

Az Autori által az Utcakép rendszerében közzétett képeknek köszönhetően a hiányzó útburkolati jelek és közlekedési táblák, valamint a kátyúk feltölthetők és megjelölhetők az érintett felek számára, akik az Autori irányítópultján keresztül egyszerűen ki tudják vizsgálni ezeket a bejelentéseket az irodájukból. A személyre szabható megoldás biztosításával az Autori azt is lehetővé teszi az alvállalkozók számára, hogy egyetlen helyről kövessék nyomon és tervezzék meg a szükséges karbantartási munkálatokat. A karbantartási munkák befejezése után az útkarbantartók új 360 fokos képeket készítenek a területről, és feltöltik őket az útadatok naprakészen tartásához. Ezzel sikerült jelentősen csökkenti a fizikai helyszínbejárások számát – így mindenki időt és pénzt takaríthat meg, ráadásul az üvegházhatású gázok kibocsátását is sikerült mérsékelni.

A közúti biztonság minden területre kiterjedő forradalmasítása

Az Utcakép lehetővé tette az Autori számára, hogy javítsa az információmegosztást és a helyzetfelismerést a finn közútkezelőnél, ezzel hozzájárul a költségek csökkentéséhez és a működés hatékonyabbá tételéhez. Felismerve, hogy a megoldás világszerte hasznos lehet, az Autori jelenleg az útadatok gyűjtésének és megosztásának szabványosított modelljét igyekszik kidolgozni. Emellett a helyi közösségnek is segítettek a szén-dioxid-lábnyom csökkentésében azzal, hogy mintegy 1000 kilométernyi kerékpáros és gyalogútról is felvételeket készítettek. Az emberek ennek köszönhetően naprakész adatokhoz férhetnek hozzá, és környezetbarátabb módon tehetnek meg kisebb távolságokat. Mindezeken felül nyáron ismét útnak indulnak, hogy Finnország útjairól újabb 15 000 kilométeren gyűjtsenek adatokat. Ezzel közel kerülnek ahhoz, hogy az ország állami kezelésben lévő úthálózatának közel feléről rendelkezésre álljanak képek, amelyek ezután az Utcakép rendszerébe is bekerülnek.

Az Autori sikere csupán egyetlen példa arra, hogy a különböző cégek milyen egyedi, az Utcakép szolgáltatást alkalmazó megoldásokat dolgoznak ki az összetett problémák megoldására. Az Utcakép több puszta képes térképnél, és az Ön vállalkozása is előnybe kerülhet a használatával. Készen áll rá, hogy saját sikertörténetet írjon az Utcakép szolgáltatásra alapozva?

PDF-fájl letöltése
Tahiti szalaghirdetésképe

Hobbiból világhír – hogyan jutottak felbecsülhetetlen előnyhöz Francia Polinézia lakói otthonuk feltérképezésével?

Francia Polinézia – a ragyogó fehér homokos strandok, a kanyargó túraösvények és az UNESCO világörökségi helyszínek miatt sokan szeretnék életükben legalább egyszer felkeresni ezt a szigetcsoportot. Miközben sokakat lefoglal az álmodozás, Christophe Courcaud meglátta az egyedi lehetőséget arra, hogy mindenki számára közelebb hozza ezt a földi paradicsomot, és egyúttal Tahiti turizmusát is fellendítse az Utcakép segítségével.

1800 km

lefényképezett út

1 200 000

kép

8K-s

felbontású videókból

8+

sziget

18

közzétett szálloda

450-nél is több

létrehozott
vállalkozás-adatlap

Üzlet és a kikapcsolódás harmóniában

Az Utcakép és Francia Polinézia gyönyörű szigetei iránti lelkesedésétől fűtve Christophe 2019-ben megalapította a Tahiti 360 nevű céget. A cég arra szakosodott, hogy lefényképezze Francia Polinézia tágas szabadtéri területeit – például a látványos túraútvonalakat és strandokat –, majd feltöltse a 360 fokos képeket az Utcakép rendszerébe. Christophe elsődleges célkitűzése, hogy megragadja és bemutassa a szigetek szépséget, ám emellett a helyi vállalkozásoknak is segít több emberhez eljutni úgy, hogy lebilincselő beltéri virtuális túrákat hoz létre az Utcakép rendszerében.

Francia Polinézia feltérképezése

Napjainkban, amikor szinte már minden rendelkezésre áll digitális formában, nehéz elképzelni, hogy Christophe és a Tahiti 360 érkezéséig csupán műholdképek álltak rendelkezésre Francia Polinéziáról. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Bora Bora és Tahiti utcáinak nincs nevük, így a tájékozódással a helyieknek éppúgy meggyűlhet a bajuk, mint a turistáknak. Ez a tűzoltók, a mentők és a bűnüldöző szervek munkáját is a kelleténél jobban megnehezítette.

Mindig is hittem benne, hogy az Utcakép nagyon sokat segíthet a helyi közösségeknek. Mindig lenyűgözött, hogy anélkül kereshetünk fel és ismerhetünk meg egy távoli helyet, hogy akár csak ki kellene tennünk a lábunkat otthonról. Ez különösen hasznosnak tűnt Francia Polinézia esetén, ahol szinte lehetetlen volt könnyedén eligazodni.

Christophe Courcaud, a Tahiti 360 alapítója.

Tahiti története

Felismerve, hogy milyen előnyöket kínálhat az Utcakép a szigetek és lakóik számára, a helyi hatóságok partnerségre léptek a Tahiti 360 céggel Tahiti, Mo'orea, Bora Bora, Raiatea, Maupiti, Huahine, Fakarava és Rangiroa útjainak feltérképezéséhez, elnevezéséhez és feltöltéséhez. Christophe négykerekű terepmotorkkal, golfautókkal, elektromos kerékpárokkal, jetskikkel, sőt alkalmanként lovakkal járta be Francia Polinézia 1800 kilométernyi útját. Részben Christophe munkájának és a hatóságok által megosztott földrajzi adatoknak köszönhetően immár élő forgalmi adatok, a leggyorsabb útvonalra vonatkozó javaslatok és a helyi vállalkozásokhoz való útvonaltervezés is rendelkezésre áll Tahiti szigetéhez a Google Térkép rendszerében. Ez különösen hasznos a különböző segélyszolgálatoknak, amelyek így hatékonyabban tudják végezni a munkájukat a szigeten. Végül, de nem utolsósorban a várostervezést, valamint az épületek és az utak karbantartását is megkönnyíti, hogy a Tahiti 360 képei megtekinthetők az Utcakép rendszerében.

Az UNESCO világörökségi helyszínének bemutatása

A Tahiti 360 leglátványosabb túrája a Raiatea szigetén található ősi szent hely, Taputapuatea kövei között vezeti végig a nézőt. Ez az UNESCO által a Világörökség részének nyilvánított látványosság jelentős szerepet játszik abban, hogy Francia Polinéziába évente több mint 300 000 látogató érkezik. Christophe azonban 360 fokos képeken is megörökítette a hely szépségét, így már milliók láthatják virtuálisan. A Christophe által az Utcakép rendszerében közzétett anyagoknak köszönhetően a világ egyik csodáját már mindannyian láthatjuk és felfedezhetjük képernyőnkön.

Egy egész szigetet feltérképezni nem kis feladat, de Christophe állta a sarat. Ahhoz, hogy Bora Bora teljes szépségét megörökíthesse 360 fokos képeken, az egész szigetet bejárta autóval, hajóval és gyalogosan. Így Christophe mindössze hét nap alatt fel tudta térképezni, és az Utcakép szolgáltatásban mindenki számára elérhetővé tudta tenni az egész szigetet.

Bora Bora szigetén kívül Christophe nemcsak Papeete, Tahiti fővárosának összes utcáját, hanem Pirae városát is lefotózta. Amikor a két város képei megjelentek az Utcakép rendszerében, a hirtelen jött láthatóság meghozta eredményét.

A helyi vállalkozások is lehetőséget kaptak rá, hogy bemutatkozzanak az Utcakép felhasználóinak. A nagy szállodaláncok – például az Intercontinental, a Manava és a Hilton – és a szobakiadással foglalkozó kisebb vállalkozások is lelkesen fogadták a lehetőséget, hogy az egész világnak megmutathatják, mivel is várják a vendégeket.

További varázslatos helyek feltérképezése

A Tahiti 360 azt reméli, hogy az év végére Francia Polinézia hátralévő részét, azaz Maupiti és Tahaa szigetét, a Marquises-szigeteket, a Gambier-szigeteket és az Ausztrál-szigeteket is fel tudja térképezni. És bár még Francia Polinéziában is sok bejárnivaló akad, Christophe már a következő kalandot tervezgeti. Már megegyezett francia szülővárosa helyi hatóságaival 400 km kerékpárút és Amiens úszó kertjeinek feltérképezéséről, valamint a Somme megyei turisztikai szervezet egyik turistavonatának fényképezéséről. Ezenkívül Christophe tervei között szerepel a 2024-es olimpia szörfös eseményeinek otthont adó Teahupoo feltérképezése is. Mindeközben szeretné felvinni az Utcakép rendszerébe Új-Kaledóniát, valamint Wallis és Futuna szigetét is azzal a céllal, hogy segítse a helyi lakosokat, és mindenki számára lehetőséget adjon ezeknek a paradicsomi szigeteknek a felfedezésére.

Az Utcakép egy olyan együttműködési platform, amelyen a közreműködők látványos képeket tehetnek közzé a Google Térképen, és ezzel segíthetik a helyi közösségek fejlődését, a vállalkozások növekedését, valamint közel hozhatják a világ csodáit. És ami a legjobb az egészben: bárki sikeres vállalkozást építhet a világ feltérképezésére – ehhez csupán a közreműködéshez szükséges első lépést kell megtenni.

PDF-fájl letöltése