GoogleAnalytics

Közösségi megosztás

A megosztott tartalom mindig nyerő. Új tartalom közzétételekor nem elég a csatorna legjellemzőbb adatait, például az egyedi látogatók számát mérni. A forgalom mellett a megosztásra is szükség van ahhoz, hogy a tartalom sokakhoz eljusson. Így megalapozott döntésekkel lehet közösséget építeni és elősegíteni a tartalom természetes megosztását -- webhelyen belül és azon kívül.

Áttekintés

Nyomon követheti a tartalom megosztását a webhelyen és a külső közösségi weboldalakon is. A Közösségi beépülő modulok jelentésben, illetve a Források és az Oldalak című jelentés Tevékenységfolyam lapján tekintheti meg a webhelyen kívüli műveleteket és beszélgetéseket.

A webhelyen történő elköteleződések megtekintése a Közösségi beépülő modulok jelentésben

Amennyiben webhelyén megtalálható a Google "+1" vagy a Facebook "Tetszik" gombja, fontos tudni, hogy mely gombokra kattintottak, és milyen tartalomnál. Ha például cikkeket tesz közzé a webhelyén, érdemes utánajárnia, hogy mely cikkeknél fejezték ki tetszésüket a felhasználók, mit osztottak meg legtöbbször és mely közösségi hálózatokban (például Google+ vagy Facebook). Ez alapján több olyan típusú tartalmat hozhat létre, amely népszerű a látogatók körében, a kevéssé használat funkciókat pedig megszüntetheti.

Emellett a webhelyen kívüli közösségi elköteleződést is érdemes figyelemmel kísérnie, mert egyre fontosabb lesz átlátni, hogy üzenete miként terjed a közösségi platformok nagy Petri-csészéjében.

Hogyan működik mindez?

Ha webhelyén +1 gombokat használ, a Google Analytics automatikusan jelentést készít a +1 szolgáltatással kapcsolatos látogatói műveletekről és azok pontos helyéről. Ha AddThis vagy ShareThis beépülő modult használ, az szintén automatikusan jelentést készít a webhelyen folyó közösségi műveletekről. Más közösségi beépülő modulokban is könnyen beállítható, hogy küldjenek jelentést a Google Analytics részére.

  • A közösségi műveletek különböző típusainak mérése és összehasonlítása
  • Megtekintheti, mely oldalakon került sor közösségi műveletekre, majd bővítheti az ott megjelenő tartalmat

Hol található?

A megosztással kapcsolatos jelentések a Szabványos jelentések lapon találhatók, amely a Forgalmi források > Közösségi > Beépülő modulok menüpontokon keresztül érhető el.

A Tevékenységfolyam segítségével felderítheti a webhelyen kívüli elköteleződést

Az emberek egyre többször tevékenykednek, osztanak meg tartalmakat és beszélgetnek a közösségi hálózatokon. A tartalmon végrehajtott műveletek több mint 80%-a a tartalom eredeti webhelyétől független helyen történik. Így nagyon valószínű, hogy blogbejegyzéseit, videóit és cikkeit a legtöbb ember nem is az Ön webhelyén fedezi fel, és a tartalommal kapcsolatos műveleteket sem feltétlen ott végzik el.

Az emberek jellemzően megnézik az Ön videóját vagy blogbejegyzését, majd megosztják azt, mivel érdekesnek, inspirálónak vagy vitathatónak találják. A Google Analytics program Tevékenységfolyam lapja megmutatja a megosztott URL-eket, a megosztás helyét és módját (például a Google+ szolgáltatásban újramegosztás, közzététel vagy megjegyzés révén), valamint a kapcsolódó beszélgetést.

  • Megtudhatja, hogy a tartalom a webhelyen kívül hol jelenik meg, és ki hogyan használja fel
  • Felmérheti, milyen tartalom és milyen téma érdekli leginkább a webhelyen kívüli látogatókat, és erre alapozhatja jövőbeli tartalomstratégiáját
  • Megállapíthatja, hol a legjobb a közösségi hálózat kezelése, az ügyfélszolgálat és az online marketing-erőforrások köre

Hogyan működik mindez?

A Tevékenységfolyam az URL-ek alapján követi a webhelyen kívüli interakciókat, például a könyvjelző-használatot, a megjegyzések írását és a megosztást. Figyeli, hogy a tartalmat mikor osztották meg vagy mikor végeztek rajta bármilyen közösségi műveletet a közösségi adatok központjában megtalálható közösségekben és webhelyeken.

Hol található?

A Tevékenységfolyam a Szabványos jelentések lapon található, amely a Forgalmi források > Közösségi > Források menüpontot, majd a Tevékenységfolyam lapot választva érhető el.