Előzze meg a személyazonossági adatokkal való visszaéléseket

A betörőkhöz és tolvajokhoz hasonlóan a kiberbűnözők is számos különféle módon lophatják el személyes adatait és pénzét. Ahogyan egy betörőnek sem adna kulcsot a házához, győződjön meg róla, hogy megvédi magát a csalástól és a személyazonossági adatokkal való internetes visszaélésektől. Ismerje meg a bűnözők gyakori trükkjeit, hogy megvédhesse magát az online csalástól és személyazonossági adatokkal való visszaélésektől. Íme, néhány egyszerű tipp.

Ne válaszoljon gyanús e-mailekre, azonnali üzenetekre, továbbá olyan webhelyeknek, amelyek személyes vagy pénzügyi adatokat kérnek Öntől

Mindig óvakodjon az olyan üzenetektől és webhelyektől, amelyek személyes adatokat kérnek Öntől, vagy az olyan üzenetektől, amelyek ismeretlen weboldalra irányítják Önt, és a következő adatok bármelyikét kérik:

  • Felhasználónevek
  • Jelszavak
  • TAJ-szám
  • Bankszámlaszám
  • PIN kód
  • Teljes hitelkártyaszám
  • Édesanyja leánykori neve
  • Születésnap

Ne töltsön ki semmilyen űrlapot vagy bejelentkezési képernyőt, amelyre ilyen üzenetekben hivatkoznak. Ha egy gyanús illető arra kéri, hogy töltsön ki egy űrlapot személyes adataival, ne essen kísértésbe, el se kezdje kitölteni. Még akkor is elküldheti az információt a személyazonossági adatok tolvajainak, ha nem nyomja meg a „küldés” gombot, csak elkezdi beírni adatait az űrlapba.

Ha olyan üzenetet kap egy ismerősétől, ami nem rá vall, akkor lehetséges, hogy fiókját feltörte egy kiberbűnöző, aki pénzt vagy információt próbál szerezni Öntől, ezért körültekintően válaszoljon. Gyakori taktika, hogy megkérik, sürgősen küldjön pénzt, arra hivatkozva, hogy egy idegen országban ragadtak, vagy ellopták telefonjukat, ezért nem lehet felhívni őket. Az üzenetben felszólíthatják, hogy kattintson egy linkre egy kép, cikk vagy videó megtekintéséhez, ám ez valójában olyan webhelyre vezet, amely ellophatja adatait – szóval gondolja meg, mire kattint!

Soha ne adja meg jelszavát, ha olyan, e-mailben vagy csevegésben szereplő linket követve érkezett egy webhelyre, amelyben nem bízik.

Még ha úgy is gondolja, hogy megbízik a webhelyben – például a bankjában –, jó ötlet lehet könyvjelző útján, vagy a webhely címét közvetlenül a böngészőbe beírva felkeresni azt.

Jelszavát ne küldje el e-mailben, és ne ossza meg másokkal

Jelszavai jelentik a kulcsot online fiókjaihoz és szolgáltatásaihoz, ezért csakúgy, mint a hétköznapi életben, körültekintően kell megválasztania, kinek adja oda azokat. A legitim webhelyek és szolgáltatások nem fogják Önt arra kérni, hogy küldje el jelszavát e-mailben, ezért ne válaszoljon, ha online webhelyekhez tartozó jelszavait kérik Öntől.

Mivel jelszavai ennyire fontosak, körültekintően át kell gondolnia, hogy megosztja-e azokat másokkal – még ismerősei és családtagjai esetében is. Ha megosztja jelszavait, nagyobb a veszélye, hogy valaki visszaélhet fiókjaival úgy, hogy Ön által nem engedélyezett információkhoz fér hozzá, vagy Ön által nem jóváhagyott módon használja a fiókokat. Például ha megosztja e-mail fiókja jelszavát valakivel, az illető elolvashatja magánleveleit, e-mail fiókján keresztül megpróbálhat hozzáférni más, Ön által használt online szolgáltatásokhoz, mint a bankolás vagy a közösségi webhelyek, vagy fiókját használva felveheti az Ön személyazonosságát. Végezetül, amikor megosztja jelszavát valakivel, annak biztonsága az illetőn is fog múlni; elképzelhető, hogy szándékosan vagy véletlenül megosztja azt másokkal.

Legyen nagyon körültekintő, ha online bejelentkezésre szólítják fel.

Ellenőrizze a webhellyel való kapcsolatra vonatkozó jelzéseket.

Először is nézze meg a címsávot a böngészőben, hogy az URL valódinak tűnik-e. Ellenőrizze azt is, hogy az internetes cím https:// előtaggal kezdődik-e, amely azt jelzi, hogy a webhellyel való kapcsolat titkosított, és jobban ellenáll a manipulációnak és a megfigyelésnek. Egyes böngészők egy lakat ikont is tartalmaznak a címsávban a https:// előtag mellett, hogy egyértelműbben jelezzék: a kapcsolat titkosított, és Ön biztonságosabban kapcsolódik.

Gyanús e-mailek és átverések bejelentése

A legtöbb e-mail szolgáltató lehetőséget nyújt erre – a Gmailt is beleértve. Ha bejelent egy gyanús üzenetet a Gmailben, segít letiltani az adott felhasználót, aki így nem küldhet Önnek további e-maileket, illetve segít visszaélésekkel foglalkozó csapatunknak megállítani a hasonló támadásokat.