A család biztonságának alapjai

Az elfoglalt szülők itt néhány rövid javaslatot találhatnak arra nézve, hogyan őrizhetik meg családjuk biztonságát az interneten.

  1. Beszélgessen családjával az internetes biztonságról. Fogalmazza meg egyértelműen a családi szabályokat és elvárásokat a technológiát illetően, valamint a nem megfelelő használat következményeit. És ami a legfontosabb, gondoskodjon olyan környezet megteremtéséről, amelyben a családtagok mernek útmutatást kérni, ha nehéz döntésekkel szembesülnek. Ezáltal családtagjai biztonságban érezhetik magukat az internet önálló felfedezése során, és tudni fogják, kihez fordulhatnak kérdéseikkel – Önhöz.
  2. Használják közösen a technológiát. Ez jó módszer lehet az internetes biztonsággal kapcsolatos felvilágosításra, és lehetőséget teremt Önnek arra, hogy családjával rögtön megbeszélje az internetes biztonsági témákat, amikor azok felmerülnek.
  3. Beszéljenek az internetes szolgáltatásokról és webhelyekről. Beszéljen családjával arról, milyen webhelyeket szeretnek felkeresni, és mi számít megfelelőnek az egyes családtagok számára.
  4. Óvja a jelszavakat. Segítsen családjának, hogy megtanulják, hogyan állíthatnak be biztonságos jelszavakat az interneten. Emlékeztesse családtagjait, hogy megbízható felnőtteken – például a szülőkön – kívül másnak ne adják ki jelszavaikat. Gondoskodjon arról, hogy szokásukká váljon a kijelentkezés internetes fiókjaikból, ha azokat nyilvános számítógépeken használják az iskolában, egy kávézóban vagy a könyvtárban.
  5. Használjon adatvédelmi és megosztási beállításokat. Számos webhelyen van lehetőség a gondolatok, fotók, videók, állapotfrissítések és még sok más megosztására. A szolgáltatások legtöbbje adatvédelmi beállításokat és vezérlőket kínál, amelyek segítségével a közzététel előtt eldöntheti, ki láthatja a tartalmat. Beszéljen családjával arról, mit osszanak meg nyilvánosan és mit ne. Segítse őket mások adatvédelmének tiszteletben tartásában azáltal, hogy családjának és ismerőseinek személyes adatait privátként kezeli, és a nyilvánosan megosztott tartalmakban szereplő személyeket nem nevezi meg.
  6. Ellenőrizze a korhatárokat: Számos internetes szolgáltatás – például a Google – korhatárhoz köti szolgáltatásainak használatát. Például meg kell felelnie az életkori követelményeknek, ha Google-fiókot szeretne, és egyes Google-termékek használata 18 éves korhatárhoz kötött. Mindig ellenőrizze egy webhely felhasználási feltételeit, mielőtt megengedné gyermekének, hogy egy fiókra regisztráljon. Emellett beszélje meg gyermekeivel az esetleges családi szabályokat arra vonatkozóan, hogy mely webhelyeket és szolgáltatásokat használhatják.
  7. Tanítsa meg családját a felelős kommunikációra. Íme, egy jó ökölszabály: ha valamit nem mondanánk mások szemébe, akkor azt ne küldjük el SMS-ben, e-mailben, sem azonnali üzenetben, és ne tegyük közzé tartalomként mások oldalán. Beszéljenek arról, hogy mások hogyan érezhetik magukat az interneten állított dolgok következményeként, és fogalmazzanak meg családi szabályokat a kommunikáció megfelelő fajtáiról.
  8. Beszéljen más felnőttekkel. Kezdeményezzen párbeszédet ismerőseivel, tágabb családjával, tanárokkal és tanácsadókkal. Más szülők és gyermekekkel foglalkozó szakemberek kiválóan segíthetnek Önnek a helyes döntések meghozatalában családját illetően, különösen, ha a technológiának egy olyan területével van dolga, amelyet nem ismer.
  9. Óvja számítógépét és személyazonosságát. Használjon víruskereső szoftvert és rendszeresen frissítse is – kivéve, ha Chromebookja van, melyen nem szükséges víruskereső szoftver. Beszéljen családjával arról, hogy a személyes adatok mely fajtáit – például a társadalombiztosítási szám, telefonszám és lakcím – nem szabad az interneten közzétenniük. Tanítsa meg családját arra, hogy ne fogadjanak el fájlokat és ne nyissanak meg e-mail csatolmányokat, amelyek ismeretlen személyektől származnak.
  10. Tartsa fenn a párbeszédet. A biztonság megőrzése nem egy egyszeri dolog – a technológia fejlődik, így családjának igényei is változnak. Gondoskodjon a párbeszéd folyamatosságáról. Tárgyalják újra a családi alapszabályokat, ellenőrizze a családtagok fejlődését, és szánjon időt a rendszeres párbeszédre.

Biztonsági eszközök

Fedezze fel a Google öt legjobb internetes biztonsági funkcióját, melyek célja az Ön családja biztonságának megőrzése az interneten.

Google Play

Az alkalmazások tartalombesorolás szerinti szűrése szülői felügyelettel

A Google Play Áruházban megvásárolható, és onnan letölthető tartalom korlátozására használhatja a Szülői felügyelet funkciót. Ez segít abban, hogy megfelelő tartalmat találjon önmaga és családja számára.

További információ

Nyissa meg eszközén a Play Áruház alkalmazást.

A bal felső sarokban koppintson a Menü ikonra.

Koppintson a Beállítások gombra.

Koppintson a Szülői felügyelet elemre.

Kapcsolja be a szülői felügyeletet.

Adjon meg egy PIN kódot.

Koppintson az Alkalmazások és játékok elemre.

Válassza ki a korcsoportot.

YouTube

Állítson be szűrőt a kifogásolható tartalmak távol tartásához

Ha nem szeretne felnőtt vagy korhatáros tartalmakat látni a YouTube-on való böngészés során, görgessen le bármely YouTube-oldal aljára, és kapcsolja be a Biztonságos módot. A Biztonságos mód segítségével szűrheti az esetlegesen kifogásolható tartalmakat a keresésből, a kapcsolódó videókból, a lejátszási listákból, valamint a műsorok és a filmek közül.

További információ

Görgessen le bármely YouTube-oldal aljára, majd kattintson a „Biztonság” szakasz legördülő menüjére.

A Biztonságos mód be- vagy kikapcsolásához válassza a Be vagy Ki lehetőséget.

A beállítás zárolásához jelentkezzen be Google-fiókjába.

Bejelentkezés után lehetősége lesz a beállítás zárolására.

Google Chrome

Szabályozza, hogy családja mit nézhet meg az interneten

Ha szeretné szabályozni, hogy családja milyen webhelyeket kereshet fel az interneten, használhatja a Google Chrome Felügyelt felhasználók funkcióját. A Felügyelt felhasználók funkcióval megtekintheti a felhasználó által meglátogatott weboldalakat, valamint letilthatja azokat a webhelyeket, amelyeket a felhasználó nem láthat.

További információ

Felügyelt felhasználó létrehozásához a Chromebookon a bejelentkezési képernyőn kattintson a Felhasználó hozzáadása lehetőségre.

A képernyő jobb oldalán válassza a Felügyelt felhasználó létrehozása lehetőséget.

Kattintson a Felügyelt felhasználó létrehozása lehetőségre.

Kattintson a fiókra, amely a felügyelt felhasználót kezelni fogja, majd kattintson a Tovább lehetőségre.

A felügyelt felhasználó számára válasszon felhasználónevet, jelszavat és képet. Kattintson a Tovább gombra.

Android

Korlátozza a hozzáférést csak a jóváhagyott alkalmazásokra és játékokra

Szeretné megosztani táblagépét dolgainak megosztása nélkül? A 4.3 és újabb verziót futtató Android táblagépeken korlátozott profilokat hozhat létre, amelyek leszűkítik más felhasználók hozzáférését a táblagépén szereplő funkciókhoz és tartalmakhoz.

További információ

Ha Ön a táblagép tulajdonosa, érintse meg a Beállítások → Felhasználók → Felhasználó vagy profil hozzáadása lehetőséget.

Érintse meg a Korlátozott profil → Új profil lehetőséget, majd nevezze el a profilt.

A funkciókhoz, beállításokhoz és alkalmazásokhoz való hozzáférés kezeléséhez használja a BE/KI kapcsolókat és a beállításokat.

Ha vissza kíván térni a lezárási képernyőre, nyomja meg a bekapcsológombot, majd érintse meg az új profilikont.

Ha elkészült a beállítás, a kezdőképernyő üres. Az új profil beállításához érintse meg a Minden alkalmazás ikont.

További biztonsági eszközök megtekintése