Jane Goodall Institute

A Jane Goodall Institute az emberszabású majmok és természetes élőhelyeik megismerését és megvédését segíti elő alapítójuk, Dr. Jane Goodall szellemiségében annak érdekében, hogy a legkülönbözőbb életkorú emberek segítsék az állatokat és embertársaikat, és működjenek együtt a mindannyiunk által használt világ megóvásában.

Művelet mérete

Large

Ágazat

Környezet és állatok

Célok

Adatok megjelenítése térképen

Adománygyűjtés

Az ismertség növelése

Termék

Fotó készítője

Jane Goodall Institute

Webhely

https://www.janegoodall.org

A kihívás

A Jane Goodall Institute célja az afrikai emberszabású majmok (különösen a csimpánzok) és természetes környezetük megóvása. A hatékonyság biztosítása érdekében a természetvédelmi projektek megtervezéséhez, megvalósításához, méréséhez és ellenőrzéséhez az elérhető legjobb tudományos eredményekre és adatokra van szüksége. Továbbá minden szereplőt részvételen alapuló ás átlátható módszerekkel kell motiválniuk – a helyi közösségektől a kormányzati hatóságokig.

Történet

A Jane Goodall Institute (JGI) 2006-ban kezdte meg a napi hírek online megosztását, melyekkel beszámoltak a csimpánzok terepen végzett megfigyeléséről, mely programot Jane Goodall indította el 1960-ban.

Azzal, hogy hozzáadták tájékoztató felületükhöz a Google Earth eszközeit, segítségükkel rögzítik, vizualizálják és közlik az erdők kiirtásával kapcsolatos információkat a helyi közösségekkel, kormányzati képviselőkkel és potenciális adományozókkal. Ezek a térképeszközök az adatoknál többet mutatnak – olyan felületet biztosítanak, amelyen a JGI szemléletesen be tudja mutatni az eltűnőben lévő élőhelyeket és a szegénység hatásait, beleértve az erdőirtást és a nem fenntartható gazdálkodást.

„Az erdőfigyelés során gyűjtött adatok nem csupán a falu számára hasznosak. Hozzájárulnak a világszerte jellemző globális erőfeszítéshez is, amely az erdők és a természeti erőforrások figyelésére irányul.”

Dr. Lilian Pintea, a megőrzés tudományos hátteréért felelős igazgatóhelyettes, JGI

Hatás

A JGI kezdeti online megjelenését követő érdeklődés hatására elkezdte használni a Google Earth Engine és az Open Data Kit (ODK) szolgáltatásokat, továbbá okostelefonokat, táblagépeket, valamint felhőalapú technológiát vezetett be 2009-ben annak érdekében, hogy a helyi közösségek pontosabban tudják kezelni és figyelni az erdőiket.

Ezekkel az eszközökkel tudták kezelni a földhasználatot és az erdőket Nyugat-Tanzániában, nyomon követték a biomasszát és a szenet a trópusi lombhullató erdőkben és Miombo erdőiben, illetve modellezték a csimpánzok potenciális elosztását Tanzánia Nemzeti Parkjai között.

Továbbá a JGI elkészítette a Forest Watcher alkalmazást, amely megkönnyíti az erdőveszteségi riasztások letöltését, kikeresését, ellenőrzését és jelentését, továbbá kifejlesztett egy online tanfolyamot a fiatalok akcióprogramja számára a Google Coursebuilder szoftverével, amely a Saját térképek és más Google-térképeszközök segítségével kelti életre a megőrzési törekvéseket.

A JGI Ugandában és Tanzániában az ODK és az androidos táblagépek használatával részletesen leltározza és feltérképezi a privát erdőtulajdonosokat, továbbá figyeli a falusi erdőket annak érdekében, hogy támogassa az ország REDD-re való felkészültségét.

A JGI, amely partneri kapcsolatot alakított ki a Woods Hole Research Centerrel, valamint a norvég kormány támogatását is élvezi, a Google Earth Engine technológiája használatával alakított ki kapacitást Tanzániában a biomassza és a szén figyelésére a trópusi lombhullató erdőkben és Miombo erdőiben.

Fedezze fel, hogy miként használta fel a többi szervezet a Google Nonprofit Szervezeteknek programot arra, hogy jelentős hatást érjen el.