Chief Almir and the Surui tribe of the Amazon

1968 óta, amikor mi, a paiteriek „hivatalos” kapcsolatot alakítottunk ki a fehér emberrel, a nem indiánokkal való kapcsolatok jelentős változásokat idéztek elő társadalmunkban. Ezek a változások azonban nem oltották ki harcos szellemiségünket, amely motivációt biztosított számunkra, hogy küzdjünk a területeink elismerésért és integrációjáért.

Művelet mérete

Small

Ágazat

Környezet és állatok

Célok

Adatok megjelenítése térképen

Adománygyűjtés

Az ismertség növelése

Termék

Fotó készítője

Almir törzsfőnök és a szurui törzs az Amazonas vidékéről

Webhely

https://www.paiter.org

A közelmúltban a földünket rendkívül veszélyeztette az erőszakos Polonoroeste program, a kormányzati szervek korrupciója és mulasztásai, valamint más emberek, például a mineirosiak behatolása.

Mi, a paiterek, az erdők lakosaival együtt elkötelezettek vagyunk a kultúránk és élőhelyünk megőrzése iránt.

A kihívás

A brazíliai Amazóniában élő szurui törzs 1969-ben lépett először kapcsolatba a külvilággal, és ekkor ismerték meg a modern világot annak minden problémájával. Évekkel később ez a kapcsolat begyűrűzött a földjeikre is, mivel fenyegetettekké váltak az illegális fakitermelők által.

Történet

Amikor Almir törzsfőnök először megpillantotta a Google Earth felületét egy internetkávézóban, egyből felfogta annak potenciálját népe örökségének és hagyományainak megőrzéséhez. Meghívta a Google-t, hogy tanítsa meg közösségének a törzsi elődök történeteinek rögzítését. A szurui törzs tagjai megtanulták, hogyan készíthetnek YouTube-videókat, hogyan láthatnak el tartalmakat földrajzi címkékkel, és hogyan tölthetik fel azokat egy „kulturális térképbe” a Google Earth programban annak érdekében, hogy világszerte mindenkivel megosszák egyedi történelmüket és életmódjukat.

Eközben a brazil esőerdők irtása nem csupán az őslakosokra és a helyi gazdaságra nézve van pusztító hatással, hanem a biológiai sokféleségre is, ráadásul hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedéséhez. Emiatt Almir törzsfőnök úgy gondolta, hogy a szurui törzs területén végzett illegális fakitermelés mindenki számára fontos probléma a földön, és a Google Earth erejét használja fel a hír terjesztésére.

2009-ben a Google ismét meglátogatta a szurui törzset, és megtanította nekik, hogyan rögzíthetik mobiltelefonok és az Open Data Kit segítségével az illegális fakitermelés előfordulásait. A törzs tagjai GPS-koordinátákkal ellátott fotókat rögzíthet a Google térképeszközeihez való azonnali feltöltéshez, így a mai illegális erdőirtóknak gyakorlatilag nincs hol elbújniuk; bárki bárhol, a saját szemével győződhet meg a munkájuk hatásairól.

„Mivel a Google ellátta oktatóeszközökkel a szurui törzset és más bennszülött népeket, a területünk nagyobb láthatóságot kapott. Minden információ azt mutatja be, hogyan hatoltak be a földünkre… és adták a mi kezünkbe a jövőjük iránti felelősséget.”

Almir törzsfőnök, San Francisco Chronicle

Hatás

Mára a szurui törzs tagjai az Open Data Kit segítségével követik nyomon erdejük kötöttszénkészletét annak érdekében, hogy kereskedhessenek a kvótákkal a piactéren, ami lehetővé teszi számukra a fenntartható jövő kialakítását a területükön.

Fedezze fel, hogy miként használta fel a többi szervezet a Google Nonprofit Szervezeteknek programot arra, hogy jelentős hatást érjen el.