Fedezze fel, mikor, hol és hogyan gyűjtünk 360 fokos képeket

Bemutatjuk a Google színes Utcakép-flottáját, és megtudhatja, hogyan gyűjtjük a 360 fokos képet a világtérképhez.

Google Utcakép-képek gyűjtése
Google Utcakép, képgyűjtő autó animációja

A fotók forrásai

Az Utcakép fotói két forrásból származnak: a Google-tól és a közreműködőinktől.

A mi tartalmaink
Közreműködőktől származó tartalom

A mi tartalmaink

A Google tulajdonában lévő tartalmak készítőjeként az „Utcakép” vagy a „Google Térkép” jelenik meg. A képeinken automatikusan elhomályosítjuk az arcokat és a rendszámtáblákat.

Irányelv részletei

Google Utcakép-kép a jordániai Petráról

Közreműködőktől származó tartalom

A felhasználók által szolgáltatott tartalmakhoz kattintható/koppintható fióknév, illetve egyes esetekben profilfotó is tartozik.

Irányelv részletei

Közreműködés az Utcakép készítésében

Google Utcakép-kép – Federico Debetto feltérképezi Zanzibárt

Hol készítünk képeket ebben a hónapban?

Bejárjuk a világot gyalogosan és autóval, hogy olyan képeket hozzunk el Önnek, amelyek növelik a térképezés élményét, és segítenek felfedezni a bennünket körülvevő világot. Ha szeretne integetni a csapatunknak, nézze meg az alábbiakban, hogy mikor érkeznek egy Önhöz közeli helyszínre.

Dátum Kerület
Dátum Kerület

A rajtunk kívül álló okok (időjárás, útlezárások stb.) miatt bármikor előfordulhat, hogy autóink nem járnak, vagy egyéb változások történnek a tervekhez képest. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben egy adott város szerepel a listában, akkor előfordulhat, hogy a bejárás kiterjed a közelben található kisebb városokra is.

A világ csodáinak felfedezésére felkészült flotta

Hihetetlen helyeken jártunk már mind a hét kontinensen, és még mindig várnak ránk felfedezendő helyek. Mielőtt útnak indulunk, számos tényezőt figyelembe veszünk, köztük a terepviszonyokat, az éghajlati viszonyokat és a népsűrűséget, hogy a megfelelő flottát vessük be, és a legjobb képeket gyűjtsük össze.

Utcaképet készítő autó

A tetőn elhelyezett kamerarendszerrel felszerelt Utcakép-autó a leggyakrabban használt eszközünk a képgyűjtéshez, és már több mint 10 millió mérföldnyi anyagot sikerült megörökítenünk vele a világ minden tájáról, beleértve egy banánt evő lovat is.
Utcaképet készítő autó

Hátizsák

Ez a hordozható kamerarendszer hátizsákként vagy egy kisteherautó, motoros szán vagy motorkerékpár tetejére szerelve is használható. Lehetővé teszi számunkra, hogy szűk utcákban vagy olyan helyeken gyűjtsünk képeket, amelyeket csak gyalogosan tudunk megközelíteni, mint például az inka citadellát, a Machu Picchut is.
Hátizsák

Életre keltjük a térképet

Miután végeztünk a képgyűjtéssel, itt az ideje, hogy mindezt a képernyőre varázsoljuk. Íme egy kis bepillantás abba, hogy mit csinál a csapatunk a színfalak mögött.

 • Képek gyűjtése

  Először be kell járnunk és le kell fényképeznünk az Utcaképben megjelenítendő helyeket. Számos tényezőt – többek között a különféle területek időjárását és népsűrűségét – is figyelembe vesszük annak megállapítása során, hogy mikor és hol lehet a lehető legjobb képeket elkészíteni.

 • Képek igazítása

  Ahhoz, hogy minden képet megfeleltethessünk a térképen szereplő földrajzi helyének, kombináljuk az autón lévő olyan érzékelők jeleit, amelyek a GPS-koordinátákat, a sebességet és az irányt rögzítik. Ezek alapján rekonstruálni tudjuk az autó pontos útvonalát, és szükség szerint meg is tudjuk dönteni, illetve megfelelően tudjuk igazítani a képeket.

 • A fotók átalakítása 360 fokos képekké

  Annak érdekében, hogy elkerüljük a panorámaképekben maradó „lyukakat”, az egymás mellett lévő fényképezőgépek részben egymást átfedő képeket készítenek, mi pedig egyetlen 360 fokos képpé „fűzzük össze” a képeket. Ezt követően különleges képfeldolgozó algoritmusok lépnek működésbe, amelyek csökkentik a képek találkozásánál megjelenő „öltések” láthatóságát, és megfelelő átmenetet biztosítanak.

 • A megfelelő kép megjelenítése

  Az autóra szerelt lézer sugarainak visszaverődési ideje tájékoztatást ad az egyes épületek és tárgyak távolságáról, és segít a világ 3D-s modelljének megalkotásában. Amikor egy távolabbi területre lép az Utcaképen, a modell meghatározza, hogy melyik a legjobb megjeleníthető panoráma az adott hely esetében.

Ahol már jártunk

A térképen látható kék területek mutatják, hogy hol állnak rendelkezésre az Utcakép fotói. Ha nagyobb részletességgel szeretne megnézni egy helyet, nagyítson rá, vagy böngésszen a Google Térképen.

További információ